A hét szentjei

Ennek lett a tagja pappá szentelése után néhány évvel Péter, majd Óceániába ment missziós munkára. Nagyon nehéz körülmények közt végezte munkáját, és másfél évi tevékenységéről így számolt be: „Húsz keresztelés – négy felnőtt, a többi gyermek, és mindegyik közvetlen a halála előtt – ez az egész aratás, amit tizennyolc hónap után felmutathatok.” Futuna szigetén a hit iránti gyűlöletből gyilkolták meg 1841-ben. 1954-ben XII. Piusz pápa iktatta a szentek sorába.

Szent V. Piusz pápa (Április 30. )

Ghislieri Mihály 1504-ben született szegény szülők gyermekeként Boscóban (Piemont). Tizennégy éves korában domonkos szerzetes lett, majd 1528-ban pappá szentelték Bolognában. Tanár és novíciusmester lett, majd az északi egyházmegyékben inkvizítor. Szigorúsága miatt Rómába rendelték, ahol minden erejével a hit és az erkölcs tisztaságáért küzdött. Amikor Caraffa főinkvizítor bíborost pápává választották, ezzel a feladattal őt bízták meg. Ekkor lett püspök és bíboros. Később IV. Piusz pápa Mondovi püspökévé nevezte ki. 1566. január 6-án pápává választották, és az V. Piusz nevet vette fel. Legfőbb célja volt, hogy a tridenti zsinat (1545-63) döntéseit és határozatait az egyház életébe bevezesse. Szigorú törvényhozó, nevéhez fűződik a Breviarium Romanum (1568) és a Római Misekönyv (1570) kiadása. A törökök elleni harcra buzdította Európa keresztényeit, és a lepantói tengeri ütközet után hálaadásul a Szűzanya tiszteletére rendelt el ünnepet. Keményen harcolt az eretnek tanítások ellen. 1572-ben halt meg, és a római Maria Maggiore-bazilikában temették el.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .