A hét szentje

A polgárháború után az Amerikai Egyesült Államok számos nemzet fiainak otthonává vált. Míg korábban a bevándorlók többsége Észak-Európából érkezett, 1880-tól elsősorban nagyon szegény dél- és közép-európaiak áramlottak be. Ők rendszerint csak alig vagy egyáltalán nem tudtak angolul. A nyelvet beszélő többség megvetette és kizsákmányolta őket.
A bevándorlók között talán az olaszok sorsa volt a legrosszabb. A nagyvárosok nyomornegyedeiben telepedtek le, ahol csak a legrosszabbul fizetett munkákhoz juthattak hozzá. Papok és szerzetesek nem érkeztek velük.
Úgy tűnt, az Egyház is magukra hagyta őket. A püspökök jórészt ír születésűek voltak, és nem rokonszenveztek velük igazán. 1889-ben Franciska (Francesca Cabrini) olasz nővérek kis csoportjával New Yorkba érkezett. XIII. Leó pápa küldte őket.
Franciska harminckilenc éves volt, amikor Michael Corrigan érsek meghívására megérkezett New Yorkba. A főpap nem támogatta árvaház alapítására irányuló tervét: attól félt, a szomszédokat zavarni fogja, ha a közelükben árvaházat nyitnak rongyos olasz gyerekek számára. Ám Franciska állhatatossága nem ismert lehetetlent: a házat sikerült megnyitnia, 1892-ben pedig első kórházát is megalapította.
1909-ben megkapta amerikai állampolgárságát. A következő évtizedekben Közép- és Dél-Amerikában, Franciaországban, Spanyol­országban és Angliában is alapított házakat, de kongregációjának fő működési területe az USA, azon belül is New York, New Orleans, Chicago, Denver, Seattle és Los Angeles volt. A Szent Szív hithirdetőinek fő tevékenysége iskolák, árvaházak és kórházak nyitása volt, de sok nővért állítottak a szegénygondozói szolgálatba is. A coloradói Denver melletti bányavidéken gyakran a bányákba is leszálltak, hogy segítsék az ott dolgozó olaszokat. Gyakran lehetett velük találkozni a Sing Singben, New York nagy fogházában is, ahol a halálraítélteket vigasztalták.
Franciska hatvanhét házat alapított. Amikor 1917-ben meghalt Chicagóban, konventjeiben ezerötszáz volt a nővérek száma, ötezernél több árva gyermekről gondoskodtak, és több mint százezer beteget kezeltek kórházaikban.
Franciskát 1938-ban boldoggá, 1946-ban pedig szentté avatták. Ő volt az első nő az Egyesült Államokban, akinek ez a megtiszteltetés osztályrészül jutott.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .