A hét szentje

Szegény család harmadik gyermekeként született. Apja korán meghalt, anyja két testvérével együtt óriási ne­héz­ségek közepette nevelte. Szakmát nem tudott elsajátítani, mert gyenge és ügyetlen volt. Inkább tanulni akart. Az elemi ismeretek megtanulására szegények intézetébe került. Huszonegy évesen Medina del Campóban belépett a karmelita rendbe, amely Salamancába küldte hittudományt és bölcseletet tanulni. 1567-ben pappá szentelték – ezt meg kellett neki parancsolni, mert ő méltatlannak érezte magát rá. Miután megismerkedett Avilai Terézzel, elkötelezte magát a karmelita rend reformja mellett. 1568-ban elsőként csatlakozott a megreformált, sarutlan rendhez, vagyis a szegény és kemény élet mellett döntött. Ekkor vette fel új szerzetesi nevét, a Keresztest. A sarus karmeliták erőszakkal akarták lebeszélni a reformokról: elfogták, bezárták, lelkileg gyötörték, megvesszőzték. Mivel misézni sem engedték, megszökött. A sarutlan karmelita apácák a klauzúrájukban rejtették el, majd Andalúziába szöktették, és egyik rendházukban helyezték el.
Élte is azt, amit írt, tanított, magyarázott. Annyira bensőséges kapcsolatban volt Istennel, hogy néha egy-egy szép teológiai gondolat vagy a kereszt látványának hatására is az elragadtatás állapotába került.
Bármerre járt, mindig vele volt a Biblia, rendszeresen énekelte a zsoltárokat és az Énekek énekét, különös szeretettel szavalta János evangéliumának 17. fejezetét. Életének és tanításának középpontjában a kereszt állt. A lemondás és az önmegtagadás örömét, a szenvedés értelmét és értékét hirdette. Halála csendes és nyugodt elmúlás volt, sírja kezdettől zarándokok úti céljává vált, mert a nép szentnek tartotta. János az egyik legjelentősebb kora újkori szent, a barokk misztika meghatározó alakja. Elmélkedő-teológiai és önéletrajzi írásait sokszor idézik modern katolikus gondolkodók is. XI. Piusz pápa az egyházdoktorok sorába iktatta. Írásait a spanyol irodalom remekműveiként tartják számon. Költőként is maradandót alkotott: kora spanyol irodalmának legjelentősebb szerzője, főként Istenhez íródott rajongó versei révén, melyekben érzését a szerelemhez hasonlítja.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .