A gyermek

Az óvodában csak a fiúkat vertem. Nem mert visszaütni senki sem. Aztán fordult a kocka. A középpontba kerültem, rajongtak értem a srácok. Többen feleségül is kértek, én meg csak csábítottam őket, hol ezzel, hol azzal. Ezt a szót, csábítás, először az óvó néniktől hallottam, meg azt is, hogy kibeszélik az anyámat. Szerintük hetenként váltja a pasikat, ezért élünk jól – mondták.

Az iskola megkezdése előtt anyámnak szegeztem a kérdést, ami mindig is izgatott: ki az apám, és hol van? Anyám sírva gyónt meg nekem, s bár a felét sem értettem annak, amit mond, annyi kiderült számomra, hogy tartják a kapcsolatot. Pénzt is kap a valahol messze élő apámtól, hogy rendesen fel tudjon nevelni.

Egyszerre kezdődött az iskola meg a balett. Okos leszek, és ügyes táncos, mint az anyám! – határoztam el. Néhány év után már fölléphettem az Operaházban egy rövid jelenetben. Csodálatos volt. Este megkérdeztem:

– Anyu, te mikor szoktál fellépni az Operában?


– Kislányom, én csak egy bárban táncolok… – hangzott a válasz.

Aztán elhagyott, elment külföldre dolgozni. Zaciba adott a szüleinek. Jók voltak hozzám, kedveltem is őket, de úgy éreztem, hogy nem kellek az anyámnak. Hiába jött haza időnként, hiába hozott ajándékokat, gyűlöltem.

Elkezdődtek az iskolai balhék. Néhány régi óvodástársammal összeverődtünk. Pia, fű, aztán némi szex, botrányok. Anyám nem bírta a gyűrődést, kicipelt magával Olaszba. Imádtam ott lenni. Gyorsan tanultam a nyelvet az utcán, fél év múlva már bevettek az egyik környéki bandába. Anyám nappal aludt, éjszaka dolgozott, így csak este találkoztunk. Egy darabig eljátszhattam a jó kislányt, de aztán egyre gyakrabban buktam le az állapotom meg a vagány dumám miatt. A biztosítékot az verte ki anyámnál, amikor az arcába nyomtam, hogy már nem kell vigyáznia rám, arra ott van Giuseppe, a bandánk főnöke, akinek a kedvese vagyok. Erre ijedtében összecsomagolt, és hazacipelt.”

Megbeszéltük a lánnyal a következő időpontot, amikor folytathatjuk a beszélgetést. Gyerekként érkezett, felnőttként távozott.

(Folytatjuk.)

a szerző a Sziget Droginformációs Alapítvány vezetője

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .