A gregoriántól a XX. századig

Közülük néhányan – orvosok, gyógyszerészek, tanárok, teológusok, diákok – már szereplői voltak különböző alkalmi énekkaroknak, de az állandó tagság reménye új lendülettel, lelkesedéssel töltötte el őket. Az elhatározást próbák sora követte, s hamarosan már bemutatkozó koncertjüket is megtarthatták, a pesti Egyetemi templomban. Ezután – a templomi szolgálat mellett – gyakori meghívottjai lettek liturgikus, egyházzenei, kultúrtörténeti konferenciáknak, fesztiváloknak. Többek között felléptek az abruzzói középkori fesztiválon, s énekeltek a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot megnyitó ünnepségen is. Ugyancsak nagy sikert arattak a város zenei és kulturális életét gazdagító Határtalan Misztérium című koncertsorozatukkal. 2011-ben meghívást kaptak a czestochowai Jasna Góra nemzetközi pálos konferenciájára.

A Schola Sancti Pauli arculatát elsősorban a középkori magyar, spanyol, francia, angol kódexek gregorián és polifon énekeinek előadása határozza meg. Ezeket a dallamokat – koncerteken vagy a liturgiába ágyazva – a közvetlen források segítségével szólaltatják meg. A zeneirodalom egyéb vokális műveit is rendszeresen előadják. Szintén fontos küldetésüknek tekintik a pálos és a magyar liturgikus hagyomány ápolását.

A jubileumi lemez ízelítőt ad az énekkar – a gregoriántól a XX. századig terjedő – repertoárjából. Egyes gregorián dallamok és zsoltártónusok helyenként több szólamban hangzanak fel, a korai polifónia szabályai, illetve a mai liturgikus szkólagyakorlat szerint. A középkori kódexek megelevenítése mellett az ars antiqua, az ars nova jellegzetes motettáiból, valamint reneszánsz és XX. századi szerzőktől is megszólalnak dallamok tolmácsolásukban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .