A gregoriántól a XX. századig

Közülük néhányan – orvosok, gyógyszerészek, tanárok, teológusok, diákok – már szereplői voltak különböző alkalmi énekkaroknak, de az állandó tagság reménye új lendülettel, lelkesedéssel töltötte el őket. Az elhatározást próbák sora követte, s hamarosan már bemutatkozó koncertjüket is megtarthatták, a pesti Egyetemi templomban. Ezután – a templomi szolgálat mellett – gyakori meghívottjai lettek liturgikus, egyházzenei, kultúrtörténeti konferenciáknak, fesztiváloknak. Többek között felléptek az abruzzói középkori fesztiválon, s énekeltek a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot megnyitó ünnepségen is. Ugyancsak nagy sikert arattak a város zenei és kulturális életét gazdagító Határtalan Misztérium című koncertsorozatukkal. 2011-ben meghívást kaptak a czestochowai Jasna Góra nemzetközi pálos konferenciájára.

A Schola Sancti Pauli arculatát elsősorban a középkori magyar, spanyol, francia, angol kódexek gregorián és polifon énekeinek előadása határozza meg. Ezeket a dallamokat – koncerteken vagy a liturgiába ágyazva – a közvetlen források segítségével szólaltatják meg. A zeneirodalom egyéb vokális műveit is rendszeresen előadják. Szintén fontos küldetésüknek tekintik a pálos és a magyar liturgikus hagyomány ápolását.

A jubileumi lemez ízelítőt ad az énekkar – a gregoriántól a XX. századig terjedő – repertoárjából. Egyes gregorián dallamok és zsoltártónusok helyenként több szólamban hangzanak fel, a korai polifónia szabályai, illetve a mai liturgikus szkólagyakorlat szerint. A középkori kódexek megelevenítése mellett az ars antiqua, az ars nova jellegzetes motettáiból, valamint reneszánsz és XX. századi szerzőktől is megszólalnak dallamok tolmácsolásukban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..