A felvételizők kétharmada örülhet


Hoffmann Rózsa sikeresnek mondta a felvételi eljárást. A jelentkezők kétharmada felvételt nyert valamelyik megjelölt felsőoktatási intézménybe, ebből 53 ezer diák államilag támogatott és majdnem ugyanennyi költségtérítéses formában folytathatja tanulmányait. A csütörtökön kihirdetett adatokra hivatkozva Hoffman Rózsa cáfolta a sajtóban több helyen megjelenő, a fiatalok elbutításáról szóló híreket. Az ország jövője biztosított – jelentette ki. Az előző évhez hasonló arányban vesznek részt műszaki és természettudományos képzésben szeptembertől, ami nem teljesen örömteli hír, mivel a természettudományos képzések keretszámát nem töltötték fel. Hoffman Rózsa elmondta, hogy továbbra is nagy erővel fognak dolgozni azon, hogy megnőjön a fiatalok érdeklődése a természettudományok iránt.


    
Dux László felhívta a felvételt nyert diákok figyelmét arra, hogy nem ért véget a nehéz és kemény munka, hanem éppenséggel most kezdődik. Azoknak, akik nem nyertek felvételt, azt üzente, ne adják fel, képességeik fejlesztésével és kitartó munkával a következő próbálkozásnál biztosan többre jutnak. Sikeresnek értékelte az elmúlt évek kommunikációját, mivel a műszaki képzésekre több a jelentkező, mint amennyi férőhely van. Princzinger Péter statisztikai adatokkal ismertette az idei felvételit. A jelentkezők kétharmada nyert felvételt felsőoktatási intézménybe, ez megfelel az előző éveknek.
    
Princzinger Péter azt mondta, a ponthatárok alakulása nem mond sokat, a jelentkezők számának és a felvettek számának függvényében kell néznünk azt. Idén a felvételizők átlagos pontszáma a tavalyi 352-ről 354-re emelkedett. Az első helyen alap- vagy osztatlan képzésre bekerült fiatalok 25 százaléka 400 és 480 pont közötti teljesítményt ért el, 50 százaléka 300 és 400 pont közötti eredményt produkált, míg 25 százaléka 300 pontnál kevesebbet kapott. Az alap- és egységes, valamint osztatlan képzésre, nappali munkarendre, államilag támogatott formára jelentkezők 31,77 százaléka első helyen bekerült, míg 47 százalék valamelyik bejelölt helyre jutott be. A mesterképzésekre jelentkezők száma nem haladta meg a megadott keretszámot, ennek az az oka, hogy vannak olyan képzések, amelyek iránt nem volt akkora érdeklődés, mint a betölthető létszám – mondta Princzinger Péter. A mesterképzésekre felvettek 84 százaléka államilag támogatott, 16 százaléka költségtérítéses formában folytathatja tanulmányait.
    
Legnépszerűbb felsőoktatási intézmények idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A legfelkapottabb képzések pedig a gazdálkodási és menedzsment, turizmus-vendéglátás és a mérnök-informatikus szakok.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .