A felfedezés erejével

Annak ellenére, hogy a művésznek számos kiállítása volt már, munkásságát fia, Tóth Gábor Sándor tartalmilag és könyvészetileg is kiválóan feldolgozta (Püski Kiadó, 2000), az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet keretében Szakály István filmet is készített róla, Pápán állandó kiállítása is látható, az őt megillető elismerés még mindig várat magára.

A. Tóth a portrék és a bábok mellett gyakran ábrázolta a dolgozó embert (Rikkancs, Hólapátoló, Postás, Vízhordó, Poroló leány, Öreg favágó, stb.). Ide sorolhatjuk a tizennégy segítő szent egyikét, Kristófot ábrázoló képét (1933), ahol a szereplők munkavégzés közben is egymás szemébe néznek. A másik nagyméretű olajfestményen ábrázolt szent: Árpád-házi Erzsébet a kiállításon nem szerepel. Erről a műről el kell mondanunk azt a jelenségértékű esetet, hogy a kép néhány éve az egyik vezető árverező háznál jelentős sikert ért el. – Ez azonban egy névadóünnepséggel ért fel, a címét ugyanis megváltoztatták: Art deco – nő virágokkal, 1937.

(A kiállítás megtekinthető március 7-ig keddi, csütörtöki és szombati napokon 10-18 óra között. Február 21-én, 16 órától az említett könyv /dedikálással/ és a film megvásárolható a kiállítás helyszínén).

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .