A cserkészet volt a menedék

A templomban emléktábla őrzi az egykori plébános, Csonka Ferenc nevét. Élete példát és útravalót adott a nehéz időkben. A cserkészet volt akkoriban az egyetlen menedék a fiatalok számára. Az ünnepi megemlékezés alkalmából kiállították a templomban a Magyar Örökség Díj oklevelét is, amelyet 2014-ben posztumusz ítéltek oda Csonka Ferenc atyának. Udvardy püspök az öreg cserkészekkel – akik Feri bácsi egykori tanítványai, katakombacserkészek voltak – és a fiatalokkal együtt koszorút helyezett el az emléktáblánál. Zengett a templom az orgonakísérettel felhangzó Himnusztól. Áldást kaptunk, és remek előadást hallhattunk.


A püspök szavait megemlékezés követte: Csonka Ferenc cserkész papra emlékeztek a jelenlévők, akik közül sokan még személyesen is ismerték őt. A visszatekintést Vadász István és Horváth J. Attila állította össze. Az emlékezők Várhidy György és Kőhegyi István öregcserkészek voltak, akik cserkésztörténeteket meséltek, és jó néhányat felidéztek a Feri bácsival közös cserkészélményeik közül is. Kővágószőlős plébániáján eredeti dokumentumokat őriznek Feri bácsi életéből. A megemlékezés végén levetítettük ezeket a kirándulásokról és táborozásokról készült képeket, s ősszel, egy másik alkalommal azok a képek is sorra kerülnek majd, amelyek megtekintésére most nem volt lehetőség.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .