A családok érdekében

Ezzel egyrészt szeretné a képviselőjelölteket az európai parlamentben a családok érdekében hozandó intézkedésekről tájékoztatni, másrészt lehetőséget ad a választópolgárok kezébe annak megítélésére, hogy a támogatásukat kérő képviselőjelölt programja mennyire szolgálja a családok érdekét.

1. Az Európai Unióban a közösséget érintő kérdéseket elsősorban a demográfiai átalakulás, az antidiszkrimináció és az esélyegyenlőség szempontjából tárgyalják. Ez odavezet, hogy jelentős hangsúlyt kap a polgárok egyéni érdeke férfiként, illetve nőként, munkavállalóként, fogyasztóként, apaként, anyaként és gyermekként. A közösségi érdekek szolgálatához azonban szükséges, hogy a család szerepének és értékének megfelelő helyre kerüljön az EU politikájában.

2. Az EU a 2010-es esztendőt a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem évének nyilvánította. Minthogy az egyének, különösen a gyermekek szegénysége és a családok elszegényedése között szoros összefüggés található, szükséges a családok értékteremtő tevékenységének méltó erkölcsi és anyagi elismerése által küzdeni a gyermekszegénység ellen.

3. A munkamentes vasárnap Európa fontos kulturális öröksége, olyan hagyomány, amely jelentősen hozzájárult a társadalmi és kulturális élet gazdagságához. A vasárnap is rendszeresen dolgozni kényszerülő emberek személyisége, egészsége és családi élete károsodik. Ez utóbbi különösen súlyos következményekkel jár, hiszen a családok képezik Európa társadalmi tőkéjét, a jövő zálogát. Fontos feladat tehát a jövőbeni európai uniós munkaidő-szabályozásban a vasárnapnak mint heti pihenőnapnak a megvédése.

4. A családok, különösen a gyermeket vállaló családok anyagi terheinek csökkentése érdekében szükséges, hogy az EU irányelvet fogadjon el a gyermekek számára szükséges árucikkek (például babapelenka, gyermekruha és -bútor) és szolgáltatások (például csecsemő- és gyermekgondozás vagy -ellátás, sport, művészeti foglalkozás) forgalmi adójának (áfa) csökkentésére.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .