A brit kormányfő és a bíboros államtitkár levélváltása

A miniszterelnök levelében utal Benedek pápa 2006. novemberi kezdeményezésére is, amelynek révén több mint négymillió dollár gyűlt össze a gyermekek védőoltására, így 2006 és 2015 között félmilliárd gyermeket kezelhetnek. A brit kormányfő levele hivatkozik továbbá a pápa 2007. június 26-án, az iparosodott világhoz intézett beszédére, melynek kapcsán megállapítja: „a hívő közösségek lényeges szerepet töltenek be a millenniumi célkitűzések elérésében, mert valójában a világ számos részén ők nyújtják a lényegi szolgáltatásokat, különösen is az egészségügy és a nevelés terén. Hozzájárulásuk nélkül, különösképpen a katolikus egyház szervezetei nélkül, nem fogjuk elérni a millenniumi célkitűzéseket.” Gordon Brown megköszönte a Szentszék állásfoglalását, amellyel támogatta az ENSZ-főtitkár és a brit kormányfő célkitűzések betartását sürgető, múlt év júliusi kezdeményezését. A jövőre vonatkozóan a brit miniszterelnök a szeptemberi ENSZ-közgyűlésre tekint, melyen részt vesznek a különféle vallási felekezetek és a civil szféra képviselői is. Levele végén Gordon Brown reményének ad hangot, hogy a pápa a közeljövőben is felemeli hangját a 2000-ben vállalt elkötelezettségek eléréséért, illetve hogy a következő hónapokban látogatást tehet a Vatikánban.

A Tarcisio Bertone bíboros államtitkár aláírásával ellátott válaszlevél a szentatya FAO-közgyűléshez küldött üzenetére utal, amely bátor erőfeszítést vár el a szolidaritás globalizálása érdekében. Hangsúlyozza, hogy nagy figyelmet kell fordítani az emberi méltóság tiszteletben tartására. Csak egy felelős és mélyen átérzett nagylelkűség garantálhatja a millenniumi célkitűzések határidőre vállalt elérését – áll Tarcisio Bertone bíboros június 18-án kelt válaszlevelében. Az említett nyolc célkitűzés közül az első kettő: 2015-ig felére csökkenteni azok arányát, akik egy dollárnál kevesebből élnek, és 2015-re biztosítani a teljes körű alapoktatást.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .