A böjt értelme és célja

Idei nagyböjti üzenetében a Szentatya a böjtölés értékével és értelmével kívánt foglalkozni. A Szentírás vonatkozó helyeit idézi, melyek a keresztény hagyománnyal egybehangzóan tanítják: a böjt nagy segítség a bűn elkerülésére.

A pápa kiemeli, hogy napjainkban a böjt veszített lelki értékéből, anyagi jólétre törekvő kultúránk elsősorban a test javát szolgáló terápiás módszernek tartja. A böjtölés persze valóban hozzájárul a fizikai egészséghez, a hívők számára azonban mindenekelőtt olyan gyógymód, mely segít kiküszöbölni az Isten akaratának elfogadását akadályozó dolgokat – hangsúlyozza a Szentatya.

A Szentatya szerint a nagyböjt jó alkalom, hogy újra felfedezzük a bűnbánat gyakorlatának valódi és örök jelentőségét. Segít abban, hogy legyőzzük önzésünket és megnyissuk szívünket Isten és felebarátaink szeretetére; helyes gyakorlata megerősíti a test és a lélek egységét; az önként vállalt lemondás segít átélni a rászorulók helyzetét is – emeli ki a pápa. A böjt erősíti készségünket a Krisztusra való figyelemben, Isten iránti vágyunkban. A figyelmes magatartás ébrentartása végett a Szentatya a nagyböjti időben a lemondások gyakorlására, Isten Igéjének hallgatására, imádságra és adakozásra buzdít.

A húsvétot megelőző nagyböjt a családokat és keresztény közösségeket segítse abban, hogy megnyíljanak a testvéri segítő szeretetnek, buzgóbbak legyenek az imádságban és a Szentírás olvasásában, a bűnbánat szentségének és az Eucharisztiának vételében, a vasárnapi szentmisén való részvételben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .