500 éves hagyománnyal szakítottak a svájci gárdisták

Fotó: Thelocal.ch

 

A pápai testőrség hagyományos, XVI. századi stílusú fejfedőit mostanáig kézzel készítették Ausztriában. Ezek a miséken és az ünnepi fogadások alkalmával viselt fémsisakok két kilogrammot nyomnak, míg a Svájcban készülő új, műanyag fejfedő mindössze 570 grammos, és elődjével ellentétben nem melegszik fel. Szellőzőnyílások is vannak rajta, így a gárdisták kevésbé fognak izzadni benne. Az új sisakok elkészítéséhez beszkennelték a régi változatot, majd a digitális adatok némi módosítása után megkezdték a nyomtatást.
Megjelenését tekintve az új sisak szinte ugyanolyan, mint a korábbi változat, azzal a különbséggel, hogy a svájci gárdát 1506-ban megalapító II. Gyula pápa címere is látható rajta. Egy új sisak elkészítése nagyjából egy napot vesz igénybe, szemben a fémsisakhoz szükséges 130 munkaórával. A gyártás költsége darabonként 900–1000 svájci frank (252–280 ezer forint) között mozog, de még így is olcsóbb a fémváltozatnál. A Vatikán idén százhúsz új sisakot rendelt, amelyek közül 98-at január 22-én osztottak szét a gárdisták között Rómában, a testőrség megalapításának 513. évfordulója alkalmából.
A mindenkori egyházfőt védelmező, 110 fős testőrség tagjai kék-piros-narancssárga csíkos egyenruhát viselnek a pápai szertartások és az államfői látogatások alkalmával, ám a mindennapokban sokkal egyszerűbb, kék színű öltözéket hordanak.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .