Zsályák sokfélesége

Az olykor egyméteres magasságot is elérő orvosi zsálya (Salvia officinalis) nevében hordja gyógyító képességét. A salvare szó azt jelenti latinul: gyógyítani. Először kolostorkertekben termesztették szorgos barátok, végül az ő révükön kikerült a falusi kertekbe is. Az orvosi zsálya levelei lándzsa vagy hosszúkás tojásdad alakúak és hamvaszöldek. Amikor a molyhos leveleket megmorzsoljuk, erős, fűszeres illatot árasztanak. A füzérszerűen elhelyezkedő virágok a lágy szárak hajtáscsúcsain jelennek meg. Örökzöld növény, gyógyászati célra a leveleket gyűjtik. Mire is jó az orvosi zsálya? A levelek forrázatát torokgyulladás esetén öblögetésre használják, de fertőtlenítő és összehúzó hatása miatt is becses. Alkalmas még bélhurut vagy aranyeres bántalmak kezelésére is – ez utóbbit ülőfürdő formájában alkalmazzák. A muskotályzsálya (S. sclarea) kétéves növény, amelynek virágai csak a második évben jelennek meg. Ennek levelét, virágát és szárát illóolaj előállítására termesztik, és muskotályos borok ízesítésére is használják. A paprikavirágként ismert dísznövény (S. plendens) őse Brazíliából származik, ám már annyi nemesítésen, szelektáláson esett át, hogy aligha hasonlít az eredeti alapfajra. Fagyérzékeny lévén, egyéves virágként kell nevelni. A februárban vetett magokból májusra fejlődnek kiültethető palánták, amelyek júniustól késő őszig virítanak a kertben. Kitűnő fűszernövény. Az orvosi zsályának nemcsak a házi patikában, hanem a konyhában is ott a helye! Zsíros sertéssülthöz, szárnyas- és vadhúsokhoz, töltelékbe keverhetjük.

Néhány recept:

Ínyenceknek való a zsályaleveles karaj. Két vékony szelet karaj közé tegyünk egy szelet gépsonkát, arra zsályaleveleket, majd fogvájóval fogjuk össze. Forró olajban hirtelen kisütjük.

A megmosott, megtörölt friss zsályaleveleket dobjuk forró olajba. Egy perc alatt ropogósra sül és smaragdzölden csillog. Hús és hal mellé adjuk.

Zsályalevél bundában: forgassunk meg sörtésztában (palacsintatészta sörrel hígítva) nagyobb zsályaleveleket, és süssük ki forró olajban.

  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .