Zenével és oktatással a kisebbségekért

A Varga Gusztáv által alapított társulat reformot hozott a helyes identitástudat kialakítása, a cigányság kulturális kisebbségként való elismertetése terén. Komoly szerepet vállaltak a táncház-mozgalomban, a népi kultúra továbbadásában is.

A sikeres együttes a magyarországi és a határainkon túl élő roma és magyar kulturális hagyományok feltárása, a hazánkban élő nemzetiségek és a roma kultúra megőrzése, ápolása és népszerűsítése céljából 1991-ben megalapította a Kalyi Jag Egyesületet. Művészeti, oktatási és nevelési tevékenységeket támogatnak, a terület- és vidékfejlesztés eszközeivel pedig a munkanélkülieket és a hátrányos helyzetű embereket segítik. Munkájuk során Budapesten, Miskolcon és Kalocsán három középiskolát, három művészeti intézményt, továbbá három szakiskolát hoztak létre, amelyekben közel hétszáz hátrányos helyzetű diák tanul.

Budapesten, a Bajza utcai Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakiskola, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dísztermében szeptember 22-én ünnepi megnyitóval megkezdődött az egyesület megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat. A szinte a rendszerváltozás óta működő egyesületet eddigi köztársasági elnökeink, továbbá Mádl Dalma és Schmittné Makray Katalin is levélben köszöntötték. Mádl Ferenc özvegye hangsúlyozta: az egyesület különleges küldetést vállalt. Sikeresen dolgozik azért a közösségért, amelyet képvisel, pedig a cigányok helyzete egyre nehezebb. A rendszerváltozás környékén a magyar romák integrációja sikeres és gyors folyamatnak tűnt, ám ez megtorpant, mivel az integráló társadalom szövete is bomladozik. Nehéz időkben mindig azok járnak legrosszabbul, akiknek a legnagyobb segítségre volna szükségük. A Kalyi Jag Egyesület hagyományt őriz és iskolát is fenntart. Kitörési lehetőséget nyújt, viselkedésmintát ad. A társadalomnak rá kell döbbennie – fejezte be levelét Mádl Dalma –, hogy a cigányság nem teher, hanem érték.

Az eseményen köszöntőt mondott az Európai Unió soros elnökségét képviselő Lengyelország budapesti nagykövete, Roman Kowalski, s képviseltette magát Írország és az Egyesült Államok nagykövetsége is. Erdő Péter bíboros megbízottjaként Várnai Péter címzetes prépost áldotta meg azt az épület falán elhelyezett, az elmúlt húsz év munkájáról megemlékező márvány „mérföldkövet”, amelyet Varga Gusztáv és a lengyel nagykövet leplezett le.

Este a Kalyi Jag együttes a Duna Palotában a lengyel Terno Cyganski Teatr Music Teatr és a szerb népzenét játszó Vujicsics együttes közreműködésével gálaműsort adott. Másnap a budavári Mátyás-templomban hálaadó szentmisén vettek részt az ünneplők, majd a Kalyi Jag liturgikus műveiből összeállított koncert hangzott el. Az ünnepi rendezvénysorozat zárásaként az Erzsébet téri Gödör Klubban Kalyi Jag lemezbemutató nagykoncertet rendeztek.
Fotó: bókay

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .