Williamson püspök elégtelen bocsánatkérése

Richard Williamson lefebvrista püspök a holokauszt áldozataihoz címzett nyilatkozatában bocsánatot kért a soát tagadó kijelentései miatt. Lombardi páter közleményében ezt olvassuk: „A püspök nyilatkozata láthatólag nem felel meg azoknak a feltételeknek, amelyeket a vatikáni államtitkárság február 4-ei jegyzékében szabott meg. Eszerint a püspöknek abszolút és félreérthetetlen módon, nyilvánosan módosítania kell a soával kapcsolatos álláspontját.”

Richard Williamson lefebvrista püspök, a Szent X. Piusz Papi Testvérület tagja február 26-án, miután kiutasították Argentínából, Londonba érkezett, és ott az alábbi közleményt adta ki: „A Szentatya és elöljáróm, Bernard Fellay püspök azt kérte tőlem, vizsgáljam felül megjegyzéseimet, amelyeket a svéd televízióban tettem négy hónappal ezelőtt, mivel azok következményei igen súlyosak voltak. Látva e következményeket, igaz szívvel mondhatom, hogy megbántam megjegyzéseimet, és ha tudtam volna előre, hogy mennyi kárt és fájdalmat okozok ezzel, különösen az egyháznak, de azoknak is, akik a Harmadik Birodalom igazságtalanságait túlélték és az áldozatok hozzátartozóinak, nem mondtam volna azokat. A svéd televízióban egy nem történész véleményét adtam elő, amely húsz évvel ezelőtti bizonyítékokra támaszkodik, és azóta nemigen hangzott el nyilvánosan. Azonban az elmúlt hetek számos történése és a Szent X. Piusz Papi Testvérület szenior tagjainak tanácsa ráébresztett, hogy az okozott fájdalomért én vagyok a felelős. Isten előtt bocsánatot kérek minden lélektől, akiket kijelentéseimmel megbotránkoztattam. Ahogy a Szentatya mondta, ha egy embert igazságtalanul megsértünk, az egész emberiséget sértjük meg.”

A Szentszék nyilvánvalóan azért tartja elégtelennek ezt a nyilatkozatot, mert az csak a túlélőknek, a pápának és az egyháznak okozott fájdalomért és következményekért kér bocsánatot, és nem vonja vissza egyértelműen a holokauszt tagadását.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .