Világosságot vinni az emberek szívébe

Fotó: Lambert Attila

 

Lisieux-i Szent Teréz, a missziók védőszentje emléknapján alkonyatkor indult a missziós menet az újlaki Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomból, ahol a zarándokok szentmisén kaptak szellemi-lelki útravalót és bátorítást Beran Ferenc esperes-plébánostól. – Azért kelünk útra, hogy Óbuda utcáin beragyoghassunk a hit mécseseivel az itteni emberek életébe, és imádkozzunk a városért – mondta a plébános. – Vállaljuk a meggyőződésünket, és Ferenc pápa nyomán kilépünk az utcára, hogy a mécsesek fényénél tekintetünkkel, mosolyunkkal közvetítsük Jézust. Lassan haladunk, hogy megszólíthatók legyünk, és mi is igyekszünk megszólítani az embereket, akik közül sokan nem járnak templomba. Igekártyákkal, szórólapokkal hívjuk őket Jézushoz és a plébániai közösségünkbe.
Bartha Angéla szociális testvér, a missziós rendezvény­sorozat koordinátora buzdító beszédét azzal kezdte, hogy „az imának óriási ereje van”. Elmondta, hogy a menet során hosszabb imádságos alkalmakat is tartanak a Budapesten élő emberekért.
A közel százfős misszióscsoport – amelyhez csatlakoztak az óbudai Neokatekumenális út lelkiségi mozgalom tagjai, valamint a főváros más pontjairól, többek között az Angyalföldről és Pestszent­imréről érkező hívek is – a Kolosy térről a Bécsi út felé indult el a sétálóutcán, éttermek, bisztrók, sörözők mellett. A menet elején virágokkal díszített feszület mögött hosszan kígyózott a mécsesek fényénél éneklő tömeg a három gitárossal és a dobossal. A hívek „Isten a szeretet”, „Jézus az Úr”, valamint a „Szentlélek ad erőt” feliratú táblákat vittek magukkal. A járókelőknek és a szórakozóhelyek vendégeinek igekártyákat nyújtottak át, és szórólapokat osztottak. Egy bisztróban ülő férfi hosszan videózta a menetet a mobiljával, és az igekártyát is átvette; egy középkorú biciklis pár sem utasította vissza a színes lapocskát, amelyen bibliai idézet késztet gondolkodásra – tartózkodó mosollyal köszönték meg a váratlan ajándékot. Két nevetgélő fiatal lány is átvette a „meglepetést”.
A sörözőnél kigyúrt férfiak ültek mobiljaikba temetkezve, még az alkonyat hűvösében is pólóban feszítettek. Fel-felnéztek fontos intéznivalójuk közben, s amikor hozzájuk lépett egy missziós, és megszólította őket, az egyikük elfogadta az igekártyát, majd újra az érintőképernyőre meredt.
A kínai étteremnél éppen befejeződött a „műszak”, egy népes csoport lépett ki az ajtón, és keleties félmosollyal utasította vissza a szentírási idézetekkel ékes szórólapokat.
A keresztény gitáros dalokat éneklő menet azután továbbhaladt az első imahelyszín felé. Az Árpád Gimnázium előtti parkban még sikerült megszólítani egy fiatalembert, aki fülhallgatóját levéve, nyugodt hangon csak annyit mondott: nem kér igekártyát, mert biztosan eldobná, ő agnosztikus.
A gimnázium előtt Beran Ferenc atya és Bartha Angéla vezetésével rózsafüzért imádkozott a missziós közösség a fővárosi fiatalokért.
A menet ezután a Don Bosco szalézi rendház felé haladt tovább. Ott Márkus Zoltán atya szólt a hívekhez, majd ismét imádság következett, ezúttal a budapesti plébániaközösségekért. A százhúsz fősre duzzadt missziós „zarándoklat” bekanyarodott a Föld utcába, ahol kinyílt egy-egy emeleti ablak, s az otthon lévők onnan nézték a táblákkal, mécsesekkel vonulókat, s hallgatták a zenét, az énekeket, a dobok hangját. A Reménység utcánál, este fél kilenc felé, öt-hat tinédzser álldogált az egyik lakótelepi ház előtt; szinte némán fogadták el az igekártyákat, csak a szemük beszélt. Egy darabig kísérték a menetet, majd bekanyarodtak egy mellékutcába.
Az Óbudai Kulturális Központ előtt következett a harmadik rózsafüzér, immár a polgári intézményekben dolgozókért, hogy – Bartha Angéla szavaival szólva – Jézus neve még inkább megdicsőüljön kultúránkban.
A Vörösvári úton, a Szent Margit Rendelőintézet bejáratánál minden beteg, segítségre szoruló embertársunkért szólt az ima, és Füzes Ádám atya adott áldást a kitartó hívekre. Mielőtt a menet megérkezett volna céljához, az óbuda-hegyvidéki Szentháromság-plébániához, Angéla testvér még kilépett a tömegből, és két baseball-sapkás fiút megajándékozott egy-egy igei üzenettel.
A Szentháromság-plébánián az agapé előtt Bajzáth ­Ferenc plébános fogadta és köszöntötte a résztvevőket, Füzes Ádám atya pedig az óbudai alpha-kurzust hirdette. A preevangelizációról szólt Bajzáth atya bejelentése is, mely szerint december 24-e dél­előttjére szeretnének kibérelni egy 1-es villamost. A tervek szerint felírják rá: „Isten él, én találkoztam vele”, s a vonal teljes hosszán hirdetik majd az Urat és örömhírét.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .