Vatikán – Európai Unió

A bíborosok elmélkedési napjáról

Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja levélben értesítette a kollégium tagjait és az új bíborosokat, hogy a szentatya a november 20-i nyilvános általános konzisztórium előtti napra elmélkedésre és imára hívja a bíborosokat. A vallásszabadság helyzetéről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról, továbbá a liturgia mai szerepéről fognak elmélkedni. Anap folyamán a bíborosok kétszer közös imára gyűlnek össze, majd az imanap végén három közleményt hirdetnek ki: a Tíz évvel a Dominus Iesus nyilatkozat megjelenése után címűt, amelyet Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa ismertet, Az egyház válasza a szexuális visszaélések eseteire címűt, végül pedig Az Anglicanorum Coetibus apostoli konstitúcióról szóló ismertetést, amelyet William Joseph Levada bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa olvas fel.

Öt anglikán püspök csatlakozik az egyházhoz

Federico Lombardi jezsuita szentszéki szóvivő megerősítette a hírt, hogy az anglikán közösség öt püspöke elhatározta: csatlakozik a katolikus egyházhoz. A főpásztorok kötelességüknek érezték, hogy lemondjanak az angliai egyházban betöltött lelkipásztori feladataikról. Folyamatban van az első ordinariátusnak az Anglicanorum Coetibus apostoli konstitúció szerinti létrehozása. Rowan Williams anglikán prímás, canterburyi érsek november 8-án közzétett nyilatkozatában sajnálatának adott hangot, de elfogadta Andrew Burnham és Keith Newton püspökök lemondását. Utalt rá, hogy a főpásztorok a jövőben a keresztény Vatikán által javasolt új struktúrákban folytatják szolgálatukat. Az anglikán prímás jókívánságait fejezte ki egyházi szolgálatuk új szakaszához, és megköszönte eddigi lelkipásztori munkájukat, amelyet az angliai egyházban hosszú éveken át végeztek.

Európai Unió

A CEC elnöke Erdő Péter bíborosnál

Erdő Péter bíboros, az Európai Püspökkari Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke november 9-én a budavári Prímási palotában fogadta Emmanuel metropolitát, az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) elnökét. (MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .