Vallási vezetők az iraki helyzetről

A kényszerű megtérések, a lefejezések, a keresztények és jazidik keresztre feszítése történelmi méretű tragédiát jelent – állapítja meg a levél, amelyet többek között aláírt Declan Lang püspök, Clifton főpásztora, az angliai és walesi püspöki konferencia nemzetközi ügyekért felelős részlegének elnöke is.

A brit vallási vezetők szerint ezek a bűntettek nem maradhatnak büntetlenül. „Erőteljesen szembe kell szállni a büntetlenség kultúrájával, amely lehetővé teszi, hogy ezeket a rettenetes kegyetlenségeket elkövessék.”


A levél aláírói sürgető felhívást intéznek a Cameron-kormányhoz: a Biztonsági Tanács állandó tagjaként éljen előjogával, és eszközölje ki, hogy a Nemzetközi Bűnügyi Bíróság indítson vizsgálatot e kérdésben. A nemzetközi közösség pedig félreérthetetlenül jelezze a kegyetlenségek elkövetői felé, hogy egy bizonyos ponton felelniük kell tetteikért.

Ami Irakban történik, az nem egyedi eset, hanem beleilleszkedik a világban egyre növekvő üldöztetés és a vallásszabadság korlátozásának szélesebb körébe – fejtik ki a levél írói. A kormányok, a nemzetközi intézmények és a nem kormányzati szervek ébredjenek tudatára az általános válságnak. Fordítsanak időt és energiát arra, hogy biztosítsák ennek az alapvető emberi jognak a tiszteletben tartását, hogy a jövőben ne történhessenek meg hasonló tragédiák – írják közös felhívásukban az Egyesült Királyság vallási vezetői.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .