A váci ferences templom és oltárai

Egy hely- és művészettörténeti szempontból is fontos új kiadvány, Lachegyi Máté Romokból támadt barokk virágoskert (A váci ferences templom és oltárai) című kötetének bemutatójára várták az érdeklődőket május 4-én este a Váci egyházmegye kulturális központjában, a Credo-házban.
Varga Lajos segédpüspök köszöntőjében megjegyezte, hogy az Egyházban hosszú évszázadok óta élő hagyomány a képek szeretete és tisztelete, s ez elfogadott viszonyulás, szemben a szintén előforduló képimádattal. – A barokk kor vallásosságának jellegzetessége egy bizonyos fajta dramatizálás. Ez értelemszerűen az akkoriban épült templomok díszítésében is tetten érhető. A váci ferences templom ugyancsak nagyszerű példája a képek tiszteletének – mondta a segédpüspök, hozzátéve, hogy a templombelső díszítését és oltárait bemutató monográfia fontos új darabja a város építészeti, művészeti értékeit bemutató kiadványok tárházának.
A szerző, Lachegyi Máté művészettörténész kutatómunkájával kapcsolatban elmondta: több új eredményre jutott annak köszönhetően, hogy feljegyzéseket tanulmányozott át, és összehasonlító elemzéseket végzett a váci és más ferences templomok díszítésére vonatkozóan, s így igyekezett értelmezni a szentábrázolásokat, és megérteni, kiről miért készült szobor vagy festmény „a barátok templomában”.
– Olyan szentkultusz van itt jelen, amely a modern kor embere számára már kevéssé érthető, de bízvást remélhetjük, hogy a mélyebb értelmezés lelki gyümölcsöket teremhet – foglalta össze kutatómunkája fő motivációját a fiatal szakember.
A könyvbemutatón jelen volt a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány főépítésze, Harsányi István is, aki a vetített képes előadás után elmondta: a tervek szerint még az idén elkezdődik a kolostorépület új funkciójának megfelelő – mun­ka­erő­piaci elhelyezkedést segítő speciális fejlesztőközpont működik majd itt – teljes  korszerűsítése, amelyhez kapcsolódóan a templom külső felújítása is megvalósulhat. Ezt követően remélhetőleg a belső felújításra is lehetőség nyílik majd.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .