Ünnepváró tűzzománcokkal

Rekeszzománc képeivel valóban elbűvöli közönségét az iparművész, hiszen e különleges technikát csak kevesen alkalmazzák. A Berzsenyi iskola nyugalmazott rajztanára fiatal pedagógusként a Szent Korona rekeszzománccal készített táblaképeinek tanulmányozása során határozta el, hogy apró rézhuzalokkal művelni fogja ezt a csodát. Kaposvári templomi tárlata alkalmi válogatás egy gazdag kollekcióból. Legtöbb alkotásán a karácsonyi ünnepkör, a betlehemi történet elevenedik meg a kiállítóteremmé „előlépett” hittanteremben. A szállást kereső Szent Család, a háromkirályok, Mária és a gyermek Jézus jelenik meg a drapériás falakon, de az evangélisták és az angyalok is kiemelt szerepet kapnak fával vagy bőrrel keretezett képein.

Czóbel Mariannának – akinek második unokáját hozza az új esztendő -, számos önálló és csoportos kiállítása volt, és szakrális munkái mindig sikerrel szerepelnek egy-egy pályázaton. Kecskemétre, a tűzzománc-alkotótelepre is rendre ellátogat, és naponta hálát ad az Úrnak, hogy művészetével evangelizálhat, s mellette van férje, Czóbel Gábor, aki a keretezésben és az égetésnél segédkezik. A galériás belvárosi lakás parányi műhelyében születnek e tűzzománc remekek, s ahogy bennünket megpróbál a Szentlélek tüze – hiszen nem mindegy, mivé égünk ki: életünkkel, alkotásainkkal, szavainkkal botránkoztatunk-e, vagy pedig „védőoltást” jelentünk korunk szellemi- politikai járványai ellen -, úgy próbálja meg a kemence tüze az égetésre váró zománcot is. Nem mindegy, hány percig ég a félkész alkotás, hiszen az árnyalati különbségek tönkretehetik a legszebbnek álmodott munkát is. Czóbel Marianna adventi kiállítása december 21-ig várja a látogatókat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .