Ünnepek sora

Védőszentjükre, Árpád-házi Szent Margitra emlékeztek január 16-án a Ciszterci Nevelési Központ óvodásai és diákjai. A központ óvodát, általános iskolát, alapfokú művészetoktatási intézményt és kollégiumot foglal magában. Mind a négy intézmény a ciszterci rend lelkiségén alapszik, és arra törekszik, hogy a kor lelki és szellemi kihívásainak megfelelően készítsék fel diákjaikat a keresztény életre. Céljuk, hogy a gyermekek egyéni képességeit minél magasabb szinten bontakoztassák ki. Az iskola vezetősége fontos feladatának tekinti, hogy a családokkal összefogva, a hitre és a szeretetre épülő, reális, megvalósítható jövő képét tárják az intézményben tanuló fiatalok elé. Ma már több mint ötszáz diák jár nap mint nap az oktatási központba. A tanév kiemelkedő napja január 16-a, amikor az egész intézmény együtt ad hálát a székesegyházban megtartott szentmisén az elmúlt esztendőért, és kéri Isten áldását és Szent Margit pártfogását az előttük álló időszakra.

Nagyszerű zenei élményben lehetett részük január 18-án, vasárnap azoknak, akik a pécsi ferences templomban vettek részt szentmisén. A millenniumi évben számos zenekari misét játszik a székesegyház Mozart-kórusa Szamosi Szabolcs vezényletével. Az elmúlt vasárnap Joseph Haydn Nicolaimesse című műve hangzott el. Szintén az ünnepi programsorozat része, hogy a nagyobb településeken előadás-sorozatot tartanak, melyben bemutatják az egyházmegye történetét az alapítástól napjainkig. Jelenleg párhuzamosan folyik ilyen sorozat Pécsett, Bátaszéken, Mecseknádasdon és Szekszárdon. A pécsi egyházmegye ezer éve címmel megjelent kötet alapján tartanak vetítéssel egybekötött ismertető előadásokat a könyv szerzői. Február 11. a következő jeles dátum, amikor a hagyományokhoz híven papi találkozóra hívja az egyházmegye papjait, plébániaigazgatóit, diakónusait Mayer Mihály püspök. Ez a nap idén még kiemelkedőbb, mert február 11-én lesz húszéves évfordulója a főpásztor püspökké szentelésének. A 2009-es esztendő közel négyszáz programját tartalmazó millenniumi naptár megtalálható az egyházmegye honlapján, a www.pecs.egyhazmegye.hu oldalon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .