Ültessünk gyümölcsfákat!

A gödör előkészítése után pihentessük a földet két-három hétig. Ezalatt van időnk járni a kertészeteket, és kiválasztani a kívánt facsemetéket.

Mielőtt döntenénk arról, hogy milyen gyümölcsfát akarunk telepíteni, nézzünk szét a tágabb szomszédságban, hogy ott milyen fák érzik jól magukat! Ez azért fontos, mert nem minden típusú talajban fejlődnek megfelelően a fák.


A kertészetben válasszunk egyenes törzsű csemetét, amelyen négy-öt erőteljes vessző van. Ezekből később szabályos korona alakul ki. Vékony, gyenge törzsű csemetét ne vegyünk meg!

Az ültetést még a fagyok beállta előtt el kell végeznünk. Ha konténeres, földlabdás fát vásároltunk, állítsuk be a gödörbe úgy, hogy az oltás vagy a szemzés helye észak felé nézzen, és mintegy 5 centiméterrel legyen a föld felett. Tűzzünk mellé karót, és húzzuk rá a feltalajt. Szabad gyökerű csemete esetében (azaz ha a gyökereket nem veszi körül földlabda), állítsuk be egyenesen a fát és a karót a gödörbe – ehhez két ember szükségeltetik –, és töltsük fel a gyökerek közötti űrt földdel. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak üregek a gyökerek között! Ezt követően taposással tömörítjük a földet, de óvatosan, lábfejjel, nehogy a gyökerek elszakadjanak. Kössük ki a csemetét nyolcas hurokkal a karóhoz, és öntözzük be a fa tányérját!

Fotó: Lovas Katalin

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .