Újranyomtatják a vizsolyi bibliát

Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely vezetője néhány éve határozta el, hogy a művet ismét kinyomtatja kétszáz példányban, méghozzá eredeti formájában, eredeti eszközökkel és technikával. A kezdeményezést számos támogató és az ország legjobb szakemberei segítik. Az adományokból befolyó összegből a Mantskovits Biblianyomtató Műhelyt és Rákóczi Zsigmond vizsolyi kúriáját újítják fel.

Károlyi Gáspár gönci református lelkész és a Kassavölgyi egyházmegye superintendense volt, amikor lefordította és 1590-ben megjelentette az első teljes magyar nyelvű Bibliát. Károlyi a Szentírásnak gondozója-szerkesztője, sajtó alá rendezője, kiadója is volt. Abban az időben mind­ehhez nem csekély anyagi erőre és erkölcsi tekintélyre volt szüksége. A nyomdát a főúri pártfogók megfelelő módon felszerelték, Németalföldről betűkészlettel egészítették ki, a papírt Lengyelországból hozták. A Biblia 2412 oldalon, körülbelül nyolcszáz példányban, másfél év alatt készült el. Egy könyv súlya mintegy hat kilogrammot nyom. A bibliafordítás kiemelkedően fontos mérföldköve a magyar nyelv fejlődésének, és megalapozója irodalmi nyelvünknek. A Vizsolyban nyomtatott bibliákból ötvenegy maradt fenn (egyes tanulmányok „ötvennél több”-ről írnak). Az eredeti példányok jelentős értéket képviselnek. Egy szinte teljesen sértetlen állapotban lévő kötet 2003-ban tizenkét­millió forintért kelt el egy budapesti árverésen. (A szakértők huszonöt-harmincmillió forintra becsülték az értékét.)

Károlyi Gáspár és a reformáció közelgő ötszázadik évfordulója előtt is tiszteleg az újranyomtatott vizsolyi biblia. A műhelyt ugyanabban a házban állították fel, ahol a XVI. században folytak a könyves munkálatok. Mostanra elkészült a korhű nyomdagép és a XVI. századi technikával működő, vízimalom-meghajtású, rongypapírt előállító manufaktúra. Kézzel kivésték a betűk gyártásához szükséges háromszázhetvenöt darab acél verőtövet is.

A nyomtatás ünnepség keretében veszi kezdetét február 18-án, délután két órakor. A munka János evangéliuma első két oldalának nyomtatásával indul, és 2017. október 31-én ér véget.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .