Újjáépítik a norciai Szent Benedek-bazilikát

Fotó: Vatican News

 

A megállapodást Paola De Micheli képviselő, a 2016-os földrengés újjáépítési munkálataiért felelős kormánybiztos; Carla Di Francesco építész, a kulturális örökség minisztériumának főtitkára; Catiuscia ­Marini, Umbria regionális tanácsának elnöke; Renato ­Boccardo spoleto-norciai érsek és ­Nicola Alemanno, Norcia polgármestere látta el kézjegyével.
Mint ismeretes, 2016 őszén több földrengés pusztított Olasz­ország középső részén, és az október 30-i földmozgás következtében összedőlt a norciai Szent Benedek-bazilika. Európa fővédőszentjének szülővárosában, az egykori Nursiában álló román kori templom az ország, sőt egész Európa egyik szimbóluma, így érthető, hogy az illetékesek mielőbb szeretnék helyreállítani az épületet.
Renato Boccardo érsek az aláírást követően így kommentálta az eseményt: „A mai nap kivételes jelentőséggel bír a 2016-os földrengés során súlyos károkat szenvedett Norcia számára. Ez az egyezmény jel a térség művészeti-történeti örökségének helyreállítása szempontjából. Különösen fontos üzenet az itt élő lakosság számára, amely elvesztette lakóházait, mégsem hagyta el a szülőföldjét, hanem arra vár, hogy újra megszokott életét élhesse. A bazilika újjáépítésének elindítása ösztönző erő a többi rekonstrukciós munkához is, de főként az itt élő emberek és a helyi közösségek belső életének újjáépítése szempontjából lényeges. Munkánkban segít bennünket Szent Benedeknek, az európai művelődés nagy építőmeste­rének üzenete, amely az együttműködés, a befogadás, a szolidaritás, az egység, a civilizáció és a hűség fontosságáról szól.”
Antonio Paolucci művészettörténész, az olasz kulturális örökség volt minisztere és a Vatikáni Múzeum egykori igazgatója kapott megbízást arra, hogy művészeti-szakmai szempontból irányítsa a rekonstrukciót, hasznosítva azt a tapasztalatát, amelyre 1997-ben tett szert, az ugyancsak földrengés által megrongált Assisi Szent Ferenc-bazilika felújítása során.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .