Új rendház, megújult oktatás

A testvérek nemcsak a hittanoktatás feladatát vállalták nálunk, hanem a szabadidős tevékenységek szervezését is. A szülők hamar elfogadták őket, mert nagyon kedvesek és jó szellemiséget képviselnek. Alapelvük, hogy senkire nem akarnak ráerőltetni semmit, így a hittant sem. De annyira érdekesen, vonzóan beszélnek a gyerekeknek a hit kérdéseiről, hogy mára a diákjaink többsége a hittant választotta. Jordi testvér informatika-szakkört vezet, és fociedzősködik is, méghozzá nagy sikerrel. Nemrég megnyertük a területi bajnokságot, így január közepén már a megyei diákolimpián kell helytállnunk. Miguel testvér, akit itt mindenki Misinek hív, gitározni tanítja a gyerekeket, Peter pedig kézműves-, barkács- és táncszakkört indított. Vagyis sokat nyert, színesedett a jelenlétükkel az iskola, pezsgőbbé vált nálunk az élet. Remekül beilleszkedtek a tantestületbe, és szélesítették a látókörünket azáltal, hogy más országok pedagógiai módszereivel ismertettek meg bennünket.


Mit kell tudni az új rendházról?

 

Miguel testvér: Az építkezés 2012 februárjában kezdődött, és szeptemberben fejeződött be. Ez a nyolcszobás ház mostantól a marista testvérek hivatalos rendháza Magyarországon. Öten vagyunk, de több szobára van szükségünk, mert gyakran látunk vendégül olyan testvéreket, akik valamilyen tartományi ügyben érkeznek hozzánk. Fontos számunkra az is, hogy szállást tudjunk biztosítani a rend iránt érdeklődő fiataloknak, újoncoknak, esetleg önkénteseknek. Abban reménykedünk, hogy előbb-utóbb bővül majd a közösségünk, ha sikerül elég vonzó példát felmutatnunk a karcagi fiataloknak. Mindenképpen szerettünk volna olyan helyen lakni, amely közel van a munkahelyünkhöz. Egyelőre csak mi élünk itt, de nem zárkózunk el a világ elől: a ház elég tágas ahhoz, hogy különböző közösségi programokat szervezzünk benne.

Melyek a renddel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók?

Miguel testvér: A maristák között alapítónk, Champagnat Szent Marcellin szándéka szerint nincsenek papok. Olyan szerzetesek vagyunk, akik a gyerekek és a fiatalok nevelésének szentelik az idejüket. Az osztályterem számunkra olyan, mint a templom.

Nagy Józsefné: A maristák hetvenhat országban vannak jelen, az oktatáson túl szociális területen is tevékenykednek. Mi a lyoni tartományhoz tartozunk, akárcsak Franciaország, Katalónia, Svájc vagy Görögország. A jelenleg Karcagon dolgozó testvérek mind katalánok.

Miguel testvér: Nagy öröm számomra, hogy az első pillanattól fogva remek együttműködés alakult ki köztünk és az itteni pedagógusok között. Ne felejtsük el, hogy az iskola három évvel ezelőtt még nem volt egyházi fenntartású intézmény! A tanárkollégák nyitottsága, konstruktivitása nagyban hozzásegített bennünket ahhoz, hogy megtaláljuk itt a helyünket. Egyetlen nehézségként talán azt említeném, hogy eddig az iskolán túl nem nagyon sikerült elérnünk a karcagi fiatalságot. Nemcsak általános iskolásokkal szeretnénk dolgozni, mint most, és ennek érdekében sokat kell tennünk a jövőben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .