Új köztéri kereszt Vácott
Fotó: Ribáry Zoltán

 

A plébánia és az egyházmegye összefogásával két évvel ezelőtt gyönyörűen felújították a műemléki védettségű kápolna belső terét. E megújító munka folytatása a mostani keresztállítás. Korábban is állt egy kereszt a kápolnánál, de úgymond elrejtve, az épület hátsó oldalánál.
Az új kereszt talapzatán János evangéliumának egy részlete olvasható kőbe vésve: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”
Az 1740-es pestisjárvány Vác lakosságának egytizedét elpusztította: há­rom­száz­nyolc­vanöten haltak meg. Egy évvel később Althann Mihály Károly püspök kápolnát emeltetett a betegek védőszentjének, Szent Rókusnak ajánlva, közadakozásból. A karéjos alaprajzú kápolna két mellékoltárát a Boldogságos Szűz és Szent Dizmász tiszteletére állították. A harang 1792-ből való.
A kápolna búcsúja 1744 óta a város fogadalmi ünnepe – a járványok távoltartásáért ajánlják fel minden év augusztus 16-án.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..