Tűzfal-csodák

Nincs ez másként Erzsébetvárosban sem, ahol az eddig szomorú utcák hangulatos, turistacsalogató helyszínekké változtak. A tűzfalakon ugyanis különleges falfestmények pompáznak. Nem afféle krikszkraksz graffitik, hanem igazi művészeti alkotások. A Tűzfalrehab az Erzsébetvárosban elnevezésű kezdeményezés tagjai a Neopaint Works csoporthoz tartoznak, és 2013 óta pingálják a falakat, nem is akárhogy. Festettek már képet a Madách Imre Gimnázium közel hatszáz négyzetméteres tűzfalfelületére, azon most a századfordulós Nagykörút díszeleg. Sisi, a városrész névadója a Rumbach Sebestyén utca egyik tűzfaláról néz le a járókelőkre. A Klauzál utcában a „lengyel–magyar barátság fája” is elkészült, apropója a budapesti Lengyel Intézet fennállásának hetvenötödik évfordulója volt.


A festők egyébként a Klauzál utcánál kezdték munkájukat, ahol az éktelenkedő tűzfalra tökéletesen rámásolták a Dob utca 48. épülettömbjének homlokzatát. A festményen valóságos alakok szerepelnek, a virágot öntöző nénitől kezdve a zöldségesig mindenkinek van hús-vér megfelelője. A sorozat a Király utcával folytatódott, ahol Krúdy Gyula egyik mondását festették a falra, mely szerint a Király utca „a legpestibb utca”. A Rumbach Sebestyén utcában nemcsak Sisit, hanem a legendás Aranycsapat 6:3-as győzelmét is megcsodálhatjuk. Az Akácfa utcánál a falfestők a budapesti szabómesterek előtt tisztelegtek, így a tűzfalat egy óriási nőalak díszíti, aki éppen elmélyülten varr.

 

A NeopaintWorks közel tíz éve készít bel- és kültéri faldekorációkat, így fennállásuk óta több ezer négyzetméternyi felületet újítottak meg. Legutóbbi munkájuk június 20-án, a menekültek világnapja alkalmából készült el, és a Gozsdu-udvarban látható.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .