Televíziós szerkesztő kapta a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

Fotó: Lambert Attila

 

A 2001-ben alapított Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat idén Hajdu Noémi, az MTVA munkatársa kapta. Az ünnepi szentmisén koncelebrált és a díjátadón jelen volt mások mellett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója.
Veres András püspök szentbeszédében a szentmise első könyörgéséből indult ki: „Segíts, Istenünk, hogy Szalézi Szent Ferenc példája szerint mi is fáradhatatlanul szolgáljuk ember­társainkat.”
Az MKPK elnöke rámutatott, hogy Ferenc filozófiája ez volt: mindenkinek mindene lenni. Jézust akarta követni ebben, és őt szolgálni. Nem véletlen, hogy az újkori pápák Isten szolgáinak szolgájaként határozták meg magukat. Evangéliumi gondolat tehát életünket mások szolgálatára adni.
Sajnos túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mai világban sokak életéből hiányzik a szolgálat szelleme. Inkább a sátáni gondolat uralkodik: „Nem szolgálok!” Így vált elszigetelt, egoista emberek tömegévé napjaink társadalma, ahol tönkremennek a házasságok, és az önzés általános – fogalmazott Veres András. – Csak nehogy tönkretegyük magunkat, nehogy mások csicskájává váljunk, hangzik mindenünnen, és hiányzik a szolgálatkészség szelleme.
Miért is hiányzik? – tette fel a kérdést Veres András. – Mert nincs jelen bennünk a szeretet, amely semmitől nem riad vissza, és minden nehézségen képes felülemelkedni. Gondoljunk el egy fiatal szerelmespárt. Nem az-e a jellemző, hogy egyre több áldozatot vállalnak egymásért, hogy mindent képesek feláldozni a másikért, akit szeretnek?
Sokan azt mondják, a társadalom a felelős az egoizmus elterjedéséért. Ám a társadalom mi vagyunk, tehát valamilyen szinten mindannyian felelősek vagyunk mindezért – hangsúlyozta a püspök.
Veres András kiemelte: tudjuk, hogy a szeretet világa, az áldozatkészség a családban dől el, éppen ezért még fájdalmasabban érint bennünket a családok széthullása. Nem kétséges, hogy egyedül Krisztus képes megtéríteni minket, és kivezetni ebből a zsákutcából. Szalézi Szent Ferencet követve szolgáljuk mi is a szeretetet, amely Istentől való.
Minél inkább készek vagyunk a szeretet gyakorlására, nemcsak tollal és szóval, hanem az egész életünkkel, annál inkább képesek leszünk meggyőzni erről a világot, hogy ezáltal élhetőbbé váljon a társadalom. A magvető példabeszédét figyelembe véve nem kétséges számunkra, hogy Isten Igéje ott lesz hatékony, ahol hívő lélekkel befogadják, és tettekre váltják. Ne rémüldözzünk, ne keseregjünk tehát azon, hogy milyen a világ. Szembe kell mennünk a tömeggel, bár ez nem könnyű, mert gáncsoskodással, hűtlenséggel mindig is találkozni fogunk. Csak maradjunk hűségesek a szeretetben, mert a szeretet legyőzhetetlen, és egyúttal mindent legyőz, a világ gonosz szellemét is – zárta beszédét a püspök, majd bátorságért könyörgött a hívő keresztény újságírók számára.
Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért. A püspöki konferencia jelölései alapján a testület idén Hajdu Noéminek, az MTVA munkatársának adományozta a Szalézi-sajtó­ösztöndíjat.
A Központi Papnevelő Intézet dísztermében megtartott díjátadón Veres András püspök, az MKPK elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Spányi Antal püspököt, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspököt, Marton Zsolt atyát, a Központi Papnevelő Intézet rektorát, a köz­médiumok vezetőit, valamint a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj korábbi kitüntetettjeit.
Veres András püspök az eseményen hangsúlyozta, hogy örül a népes közösségnek, amely egybegyűlt ezen az ünnepen. Elmondta, annak idején, a díj alapításával az volt az egyházi vezetők célja, hogy megerősítsék hivatásukban azokat a fiatalokat, akik a civil médiában dolgoznak, hitelesen tanúságot téve a hitükről.
A díjátadón Bocsák Gábor közreműködött hegedűn, zongorán kísérte Bocsákné Benyus Anna. Műsorukat követően Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke átadta az emléklapot az idei díjazottnak.
Hajdu Noémi köszönetet mondott a díjért, amelyet a gondviselés ajándékának tekint, és elmondta: reméli, hogy Isten e meghívás során alkalmassá teszi őt a szolgálatra, még napjaink világában is, amikor nem könnyű kereszténynek lenni.
Hajdu Noémi szerkesztő-riporter az MTVA M2 Csatornaigazgatóságán dolgozik, különböző gyermek- és ifjúsági műsorokban. Emellett rendszeresen részt vállal a vallási műsorok szerkesztésében is, amikor erre szükség van. Pusztán felebaráti szeretetből, minden ellentételezés nélkül látja el ezt a feladatot, így elmondható, hogy Noémi az Egyház életéről szóló műsorok készítésével segíti az evangelizációs munkát. A vallási szerkesztőség műsoraiban a hitelesen megélt kereszténységet mutatja be, és ez a lelkület mutatkozik meg munkája minden területén. Nemegyszer megtörtént, hogy azonnal vállalta a helyettesítést a forgatáson, ha egy kolléga betegsége miatt erre szükség volt.
Hajdu Noémi az aszódi evangélikus gimnáziumban érettségizett 2005-ben, majd Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán tanult magyar–történelem szakon, ahol 2011-ben MA-képesítést szerzett. 2013 és 2015 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Közszolgálati Média Alapítvány képzésére járt médiaszerkesztő szakirányon. 2014-ben lett gyakornok az MTVA-nál.
Noémi szülőfalujában, Galga­hévízen Mária-lányként tevékenykedik, az utóbbi években a Mária-lányok közösségének vezetője. A pasztorális bizottság aktív tagja. Galgahévízen lengyel szalvatoriánus atyák teljesítenek szolgálatot, akik felélesztették a zarándoklás hagyományát. Noémi segíti őket a gyalogos zarándoklatok szervezésében, amelyeken rendszeresen részt is vesz. Minden év júliusában Krakkóba, az Isteni Irgalmasság-bazilikába indul lengyel–szlovák–magyar zarándoklat, augusztus elején pedig Częstochowa irányába, a bjelsko egyházmegyei zarándoklathoz csatlakozik a magyar csapat.
Segít az ifjúságpasztorációban, korábban csoportot szervezett a taizéi találkozókra is. Az adventi időben koordinálja a karácsony előtti csomagok készítését a falubeli időseknek, egyedül élőknek, szervezi a bevásárlást, majd az adományok kiosztását. Plébánosa, Miklusiak Krzysztof atya szerint Noémi buzgó, aktív, barátságos, nyitott, segítőkész tagja a galgahévízi katolikus közösségnek.
Hajdu Noémi a következőképpen vall televíziós szerkesztői munkájáról: „Jelen lenni, kapcsolatot tartani, és közvetíteni azt, ami segít, hogy teljesebb életet élhessünk. Formálni, hogy talán kicsit emberségesebb emberek lehessünk.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .