„Tekints az égre…”

Fotó: Merényi Zita

 

Nem biztos, hogy a világ (egyik) legszebb városában, Budapesten egy káprázatos dunai panorámát nyújtó, a belvárosi szakaszt oda-vissza megjáró rendezvényhajón célszerű sajtótájékoztatót tartani, hiszen a páratlan, megszokhatatlanul gyönyörű látvány még borús időben is rendre el-elvonja a vízen ringatózók figyelmét. Az Ars Sacra vezetői, szervezői azonban szeptember 4-én délelőtt tényleg mindent megtettek azért, hogy a Rapszódia esőtől pettyezett üvegfalú szalonjában emlékezetessé tegyék az idei fesztivál ismertetőjét.
Az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának tagjai rövid történeti visszatekintéssel, afféle helyzetértékeléssel vázolták fel a szeptember 14-én 15 órakor a Nemzeti Múzeumban nyíló rendezvénysorozat főbb eseményeit. Kolek Ildikó a bevezetőjében kitért arra, hogy a tizenkét éves múltra visszatekintő, a zsidó-keresztény kultúra értékeit felvonultató Ars Sacrát az Európai Fesztiválszövetség nemzetközi minősítése fémjelzi. Köszöntötte a sajtótájékoztatón megjelent Klukon Edit zongoraművészt és Török Mátét, a Misztrál együttes vezetőjét, akik a fesztivál visszatérő előadói közé tartoznak. Az idei mottó Jób könyvéből való: „Tekints az égre, és lásd meg!” Buzdítás ez arra, hogy szánjunk időt és figyelmet az Isten adta szépségekre, amelyek mellett rendre elmegyünk rohanó világunkban.
Az Ars Sacra ötletgazdája, Dragonits Márta szerint a hit szépségét és örömét hirdető fesztivál a 2007-es budapesti városmisszió gyümölcse, valójában „a Szentlélek érdeme”. A rendezvénysorozat immár második alkalommal nyerte el az európai rangját igazoló kitüntető címet. (A fesztivál egyre ismertebbé váló, puttót ábrázoló emblémáját időközben le is védették.) A sikeren felbuzdulva a hazai, illetve határon túli magyar vonatkozású rendezvényeken túl 2019-ben már Európa-szerte szeretnének „programokat generálni”.
Toroczkay Ilona a Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra utalt ajánlójában. Az idei fesztivál néhány eleme ugyanis – így többek között Snétberger Ferenc Szent István-bazilikai és Bogányi Gergely belvárosi főplébánia-templomi koncertje – a 2020-as katolikus világesemény kulturális főpróbájának is tekinthető. Az Ars Sacra fesztivál fővárosi fellépői között ismét ott lesz Ránki Dezső és Klukon Edit, Sass Sylvia, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Bubnó Tamás és a Szent Efrém Férfikar, a Kaláka, a Misztrál, Kéri Kitty és Oberfrank Pál, Lackfi János. ­Csáki András gitárművész az Anima Musicae Kamarazenekarral lép fel, Ábrahám Márta Bach-műveket játszik. Újdonság, igazi (egyház)zenei kuriózum lesz Kéri György skót­dudás és Makai István orgonaművész egyedülálló duója.
A nyitott templomok éjszakájához ötven település száz temploma, továbbá két, határon túli település, Csíksomlyó és Csíkszentkirály csatlakozott. A fesztivál tíz napja alatt összesen mintegy száznyolcvan templomi programot tartanak, és tizenkilenc tematikus-szakrális sétán vehetnek részt az érdeklődők. Az Ars Sacra filmfesztiválra 83 dokumentum-, illetve rövidfilm érkezett, ebből szeptember 16-tól 44 alkotást vetítenek le a Tabán ArtMoziban. A díjkiosztó ünnepségre 23-án 19 órától kerül sor.
Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója a jezsuita kulturális központba tervezett események közül emelt ki néhányat. Többek között a Kaszap István-emlékestre, az Ars Naturae folyóirat ökológiai krízissel foglalkozó új számának bemutatására, Sudár Annamária és Török Máté verszenész közös műsorára, valamint a Misiones de Chiquitos sokáig rejtőző szakrális-szellemi kincseit, a dél-amerikai őserdőkben született jezsuita barokk zenei különlegességeket rögzítő CD anyagának előadására hívta fel a figyelmet.
Részletes programismertetések a Papageno kulturális magazin fesztiválos különszámaiban, illetve a fesztivál honlapján olvashatók.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .