Tarkaverbéna

A tarkaverbénának, színváltóvirágnak vagy sétányrózsának is nevezett Lantana camara az egyik leghálásabb edényes dísznövény, ezért kár, hogy még nem terjedt el hazánkban oly mértékben, mint a leander.

Ez a verbénaféle a trópusi Dél-Amerikából származik, akárcsak a többi százhatvan fajtestvére, és ebből adódóan nem bírja a mi hazai teleinket, viszont nem is igényel túl sok meleget: épp csak fagypont felett kell tartani a zord téli hónapokban. Verandán, lépcsőházban vagy hűvös szobában egyaránt jól érzi magát, tavasztól őszig pedig a kertet és a bejáratot díszíti. Az egy-másfél méter magasra növő örökzöld cserjének haragoszöld, redőzött levelei vannak. A félgömb alakú virágzat temérdek csöves virágocskából tevődik össze, és érdekessége, hogy a virágok eleinte sárgák, később vörös színt öltenek. Mivel újabb és újabb virágok bomlanak, a sárga és a piros szín árnyalatait egyszerre láthatjuk a növényen. A fő virágzási időszak tavasztól őszig tart, ám helyes gondozás mellett és kedvező helyen karácsonyig is gyönyörködhetünk bennük, és olyan képzetet keltenek, mintha gyertyák lobognának a cserjén. A tarkaverbénát lehet bokrosra és törzsesre nevelni, ez csupán a metszésen múlik. Ha bokor alakú cserjét akarunk, a tél folyamán minden hajtást vissza kell vágni a harmadára. Törzses fácskát úgy nevelhetünk, hogy meghagyunk egy vezérágat, a többit tőből levágjuk. A következő évben visszacsípjük a csúcshajtást, amivel elágazásra késztetjük. Minél többször és rendszeresen metsszük, kialakul a fácskán egy csinos korona.

A virágbőséget nem adja ingyen a tarkaverbéna. Cserébe gazdag földet, rendszeres tápoldatozást és sok napfényt kér. Szaporítása viszonylag egyszerű: félfás hajtásokat kell vágni nyáron a cserjéről, majd homok és tőzeg egyenlő arányú keverékébe tűzdelni. Őszre már gyökeres példányaink lesznek. Ügyelni kell, hogy a gyökeresedés időszaka alatt a föld soha ne száradjon ki, és – bár nagyon szereti a sok napsütést – ezen idő alatt tartsuk a cserepeket félárnyékban vagy szórt fényben. Újabban sok nemesítésével találkozhat az, aki tavasszal nyitott szemmel járja a virágboltokat és a kertészeti kiállításokat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .