Tanévkezdés az egyházmegyékben

 

 

A pótfelvételi és a szakkollégiumi jelentkezés határideje: 2012. szeptember 12., éjfél. (Postacím: 9700 Szombathely, Széchenyi utca 8. E-mail: egyetemilelkesz @sek.nyme.hu) A pótfelvételi beszélgetés időpontja: 2012. szeptember 14-e, 9.30 óra; helyszíne: Nyugat- magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ, Szombathely, Károlyi G. tér 4. „A” épület, II. emelet 32-es terem, vagyis a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség irodája. A szakkollégium nem csak diákszállóként működik. Az alapító-fenntartó, valamint az intézményvezetőség célja, hogy egy keresztény szellemi műhely és lelkiekben gazdag közösség jöjjön létre a Püspöki Sörházban, megteremtve a keresztény kikapcsolódás lehetőségeit is. A szakmaiság gerincét jelentő belső kurzusokat augusztus utolsó napjaiban hagyta jóvá és tette elérhetővé (kreditpontokért) a szakkollégisták számára a NymE Bölcsészettudományi Karának Tanácsa.

További felvilágosítás: a Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség honlapján: www.sek.nyme.hu


Veszprém

 

Augusztus 30-án ünnepi szentmisével vette kezdetét a 2012/2013-as tanév a Veszprémi főegyházmegye legnagyobb iskolájában. A Padányi Bíró Márton Katolikus Gyakorlóiskola diákjainak évnyitó Veni Sanctéját Márfi Gyula érsek mutatta be, az iskola lelki igazgatójával, Takáts Istvánnal. Az iskola idén egy tagintézménnyel bővült, ettől a tanévtől a tótvázsonyi iskola is hozzá tartozik.

Eger

Az oktatás szolgálat címmel tanévnyitó szakmai napot tartottak augusztus 28-án az egri bazilikában. Az egész napos programra az Egri főegyházmegye köznevelési intézményeinek pedagógusai, gazdasági vezetői és iskolatitkárai, valamint a főegyházmegye területén működő, nem egyházmegyei fenntartású katolikus köznevelési intézmények igazgatói és fenntartóinak képviselői kaptak meghívást. A rendezvényt, melyen közel ezerkétszázan vettek részt, Juhász Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) elnöke vezette. A Veni Sancte himnusz után Ternyák Csaba egri érsek üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy idén tizenhat intézmény került a főegyházmegye fenntartásába, így összesen 16 989 diák kezdi meg a munkát, 1180 pedagógus irányításával. Köszönetet mondott azoknak, akik lehetővé tették a zökkenőmentes iskolakezdést. Hangsúlyozta: a legnagyobb változás ott következik be, ahol az önkormányzati iskola egyházmegyei iskola lett. Felhívta a tanárok figyelmét: csak a jó példa, a törődés, a személyes odafordulás lehet hatékony.

Az egri bazilikában tartott tanévnyitó szakmai napon részt vevő Balog Zoltán miniszter interjút adott az Egyházmegyei Hírek számára. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője egyebek mellett elmondta: a közoktatás küszöbönálló változásai közül a legfontosabb talán az elnevezésben rejlik. Az új törvény hatályba lépése után ugyanis nem közoktatásról, hanem köznevelésről beszélünk. A szóhasználat változása nem véletlen. A jogszabályok eddig is a nevelési-oktatási intézményekről és tevékenységekről szóltak, de a rendszert egészében véve közoktatásnak, és nem köznevelésnek neveztük. A jövőben tehát a nevelésre szeretnék helyezni a hangsúlyt, ami nem az oktatás elhanyagolását, hanem egy gyökeres szemléletváltást, alapvetően értékközvetítést jelent. Az oktatást és a tanítást is értékátadásként, értékközvetítésként fogják fel, nem egyszerűen az életben való boldoguláshoz szükséges ismeretek továbbadásaként. Ezt tükrözi a megújuló Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek, amelyek már tartalmazzák azokat az ismereteket, melyek az egységes nemzeti alapműveltséget képezik majd, és a jövőben minden magyar iskolát elvégzett ember közös tudáskincsét jelentik. Az értékközpontúság mellett a másik fontos változás az állami felelősségvállalás, az állami garancia egyértelművé és kézzelfoghatóvá tétele. Az állam mint a köznevelés megszervezője fenntartóként is garanciát vállal a köznevelési intézmények működéséért.

Székesfehérvár

A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda évkezdő Veni Sancte miséjére megtelt a székesegyház diákokkal, tanárokkal, óvodapedagógusokkal és szülőkkel, hogy közösen imádkozzanak a következő tanév sikereiért. Ugrits Tamás püspöki biztos beszédében kiemelte: „Méltó, hogy a katolikus iskolások Isten házában kérjék évről évre Isten segítségét, kegyelmeit tanulásuk eredményességéért, testi-lelki fejlődésükért.” A diákoknak kifejtette: Jézus az örök példakép, aki rejtetten ugyan, de hosszú és kitartó utat tett meg a felkészülésben hároméves nyilvános működése előtt. Jézus tanítóként és barátként a pedagógus példaképe, és segít, hogy a mai tanárok hitelesen közvetítsék a krisztusi lelkületet.

Elhangzott még: a katolikus iskolákban a szakmai vezetés mellett a püspöki biztos képviseli az egyház lelkiségét, ennek megfelelően építi fel a tanév eseményeit az iskolaigazgatóval együttműködve. A szentmise záró áldása előtt Csák Lajos igazgató ünnepélyesen megnyitotta a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda új tanévét.

Hajdudorog

Szakmaiság és hitelesség – erkölcstan oktatására képesítő akkreditált pedagógus-továbbképzések az egyházmegyében A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola 2012 őszén pedagógus-továbbképzési programokat indít állami, önkormányzati, egyházi és egyéb fenntartású közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok számára az erkölcstan tantárgy oktatására, melyet 2013. szeptember 1-jétől kezdődően felmenő rendszerben az iskolai nevelés-oktatás első és ötödik évfolyamán kell megszervezni.

Miskolci Exarchátus

Zarándoklaton a diákokkal Sajópálfalán Évek óta terveztük, de ebben az évben valósult meg az az álmunk, hogy fiataljainknak zarándoklatot szervezzünk Sajópálfalára. Csupán az indulás helyszíne volt bizonytalan, de az edelényi hívek, illetve Marincsák László atya segítsége eldöntötte, honnan induljunk. A hová már nem volt kétséges. Különleges helyszín Sajópálfala, talán azért is, mert keveset tudunk róla, mégis új lelki bölcsőnkké válhat, egy új szívvé, amely összefoghatja és elindíthatja az exarchátus lelki útját. Fogódzópont lehet, egy új lelki magunkra találás helye.
A péntek délutáni imaóra elvégzése után húsz egyházközségből több mint hatvan fő indult el papjai kíséretével az edelényi templomból, hogy áldást kapjon az új tanév megkezdéséhez. A menet az ifjúsági gyalogos zarándoklat mintájára hangosítással, szervezett keretek között, énekelve-imádkozva vitte szívét és lelkét a kegyelem helyére. Útközben a főpásztori buzdítás sem maradt el, nem beszélve a fogadó települések vendégszeretetéről. Borsodszirák, Boldva, Sajóecseg és Sajóvámos már nem egyszerűen településnevek, hanem templomok, közösségek, imádkozó és segítő emberek testet öltött emlékei. A fáklyás vonulás Vámostól Pálfaláig különleges fénnyel világított. Hálás vagyok az atyáknak, hogy ránk merték bízni legértékesebb kincseiket, a fiatal lelkeket egy különleges tanévkezdés elindításához.

a szerző parókus,
Orosz Atanáz főpásztor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .