Találkozások története

Hatszáz fiatal érkezett akkor a történelmi Magyarország területéről” – emlékezett az első találkozóra Fodor András, a debreceni Szent Anna templom akkori káplánja. Nagymaros mintájára, „nemzetközi” találkozóként indult útjára a katolikus fiatalokat megmozgató rendezvény. Ekkor még Debrecen, a szeged-csanádi egyházmegyéhez tartozott. A rendszerváltásig nehéz idők jártak, a szervezés titokban folyt, a találkozókat megfigyelték, a szervezőkkel „elbeszélgettek”, a részvétel is kockázattal járt. 1993-ban, az Debrecen-nyíregyházi egyházmegye megalakulásakor a találkozó fontos szerepe volt az egyházmegye fiataljainak összegyűjtése, erősítése. „Lábam előtt a mécses a te igéd, ösvényem világossága.” A Biblia évéhez kapcsoltan idén ezzel a gondolattal a huszonötödik, jubileumi Debreceni Ifjúsági Találkozót (DIT) rendezték meg április 4. és 6. között a Szent Anna-székesegyházban. Báránkó Nikolett, Tornai Gábor, valamint Tóth László püspöki titkár és segítőik áldozatos munkájának köszönhetően többnapos gazdag program várta a fiatalokat, hogy közelebb kerülve a Szentíráshoz, találkozzanak Jézussal.  Ehhez nyújtott segítséget Székely János püspök, aki előadásában kifejtette: a Biblia nem betű, hanem lélek, az élet könyve, amit csak az érthet meg, aki beengedi azt életébe, aki felkel, mint valaha Máté a vámasztaltól, és megbabonázva mindent otthagy. „Mit jelent számodra a Szentírás, melyik az a szó, amelyben üzenetet éreztél kérdésekre válaszolva” – hangzottak a kérdések a kiscsoportos bibliaolvasás órán. Volt, aki megerősödött abban, hogy jó helyen van a katolikus iskolában, a vak koldus szerepét vizsgálva pedig többen kimondták: „Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek…”

Közösségben olvasni, átbeszélni a Szentírást, azt a többletélményt nyújtja, hogy egy üzenet mindenkihez másként szól. Itt megtapasztalhatták – Székely János püspök megfogalmazása szerint -, hogy Jézus példabeszédei, csodái különleges harci fegyverek mindannyiuk számára. A csoportokat vezető atyák, segítők több bibliaolvasási módszert is megtanítottak a résztvevőknek. Délután együtt idézhettek fel a fiatalok ismert slágereket a Képmás nyíregyházi együttessel, de komolyabb témákba is bekapcsolódhattak. Párhuzamosan folytak az előadások: Keresztesné Várhelyi Ilona A Munkácsy-képek Passió-szimbolikája című előadásával a húsvéti eseményeket idézte, Tóth Csaba orvosprofesszor Szentírás az orvoslásban címmel a keresztény értékrend követését, az élet védelmét emelte ki. A Nyitott Kapuk Estjén zenés meditációs kávéházi beszélgetés során elmerülhettek a résztvevők a Fény-képek zenekar világában, míg a Láss címmel rendezett filmklubon gondolataikat fogalmazhatták meg, a Láthatatlan Színház résztvevőjeként pedig az érintés által tapasztalt élményekben részesülhettek. Az est során az Emmánuel közösség zenés istendicsőítésre hívta a fiatalokat közös szentségimádást, gyónási lehetőséget is biztosítva.

A gyertyákkal és tűzijátékkal díszített születésnapi torta mellett Tóth László püspöki titkár megköszönte az eddigi találkozók szervezőinek áldozatos munkáját. A szombat esti püspöki szentmisén Bosák Nándor kiemelte: életünket a találkozásaink határozzák meg. Szükségünk van egy „rendszerre”, amely eligazít bennünket ebben, és a Biblia évében különösen figyeljünk arra, hogy Isten szava fontos része e rendszernek. Mindezt az emmauszi tanítványok történetével, megfogalmazása szerint a „találkozás történetével” szemléltetve hozzátette, a tanítványok szomorúságát, kilátástalanságát a remény, az összefüggések felismerése, az öröm váltotta fel, amivel visszatértek a közösségbe. Találkozásaink tehát az Isten felé törekvésben az egybetartozás alkalmai is, ahol ismeretlenül is barátai vagyunk egymásnak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .