Találkozás és hálaadás

Fotó: Szathmáry Melinda

 

Az eseménysorozat első napján a jelenlegi és a korábbi diákoké volt a főszerep. A délelőtti „Ki mit tud?”-on számos színvonalas produkciót láthatott a közönség a tanulók és a tanárok előadásában. Délután az öregdiákokat látta vendégül az iskola, hagyományteremtő szándékkal.
Az ünnep második napja az alsógödi Szent István-plébánián kezdődött, ahol hálaadó szentmisével ünnepelték az iskola születésnapját. A mise főcelebránsa és szónoka, Labancz Zsolt SchP tartományfőnök homíliájában arról beszélt, hogy a gödi intézmény létrehozásával a rend magyar tartománya betette a lábát a szakképzés területére, ahol korábban nem volt jelen. „Ma ezt a kezdeményező- készséget is ünnepeljük, és azokat az embereket, akikben volt bátorság elindulni ezen az úton. – Hozzátette: – Gödi iskolánk a kezdetektől fogva nem egyszerűen egy szakképző intézmény, ahol szakmát szeretnénk tanítani a hozzánk járó fiataloknak. Azon munkálkodunk, hogy teljes emberré formálódjanak a diákok, és ez sokkal nagyobb feladat, tágabb hivatás” – szögezte le a tartományfőnök. A diákokhoz fordulva úgy fogalmazott: „Azt szeretnénk, hogy olyan emberekké legyetek, akik látják, és meg is tudják fogalmazni életük céljait, s akik tudnak másokhoz kapcsolódni, közösséget alkotni.”
A hálaadó szentmisét követően átadták és megáldották a Tatár András szerkezetlakatos és kovács szakoktató, gödi öregdiák által megálmodott kovácsoltvas kaput, amelyet az iskola főbejáratánál helyeztek el.
A vendégek ezután jubileumi ünnepségen vettek részt. A köszöntéseket követően Jelenits István SchP, az iskola egyik alapítója, egykori tartományfőnök arról beszélt, milyen céllal hozták létre a gödi intézményt. „Arra gondoltunk, hogy azoknak a fiataloknak, akik nehezen haladnak az iskolai tanulmányaikban, itt meg tudjuk mutatni, hogy a kezük ügyes, és intelligenciájuk az anyag megformálása által nyerhet kifejezést. A szakmunkásképző iskola megalapításával az alkotás örömét kívántuk megadni a diákoknak” – mondta el Jelenits István.
Guba András és Szabó László, az intézmény korábbi szerzetes igazgatóinak beszéde után Pintér György, Göd alpolgármestere szólalt fel, majd Dekiszkyné Fejér Rita, az iskola jelenlegi igazgatója vetített képes előadásában bemutatta az alapítás óta eltelt időszakot. Megemlékezett az intézmény korábbi vezetőiről, a jelenről szólva pedig elmondta, hogy az iskola három külföldi intézménnyel ápol szakmai kapcsolatokat. Kiemelte, hogy az eltelt huszonöt év során az országos szakmai versenyeken harmincöt gödi piarista diák jutott a döntőbe és ért el dobogós vagy ahhoz közeli helyezést. „Leginkább a tanárainknak és a mestereinknek köszönöm az elmúlt éveket, akik mindennap új erővel, új lendülettel és kedvvel érkeznek az iskolába. Rendkívül elhivatott a tantestületünk, tagjai mindent megtesznek azért, hogy ezek a gyerekek ne csak oktatást kapjanak, hanem az életre neveljék őket” – zárta beszédét az igazgató.
A jubileumi ünnepség végén az iskola tanulói, Belencsák Dorián és Dolniczki Levente, a keszegi néptáncegyüttes tagjai, társaikkal rábaközi táncokat és csárdást adtak elő.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .