Szüntelenül tenni a jót

Liszkai Tamás plébános és Borbásné Márki Márta polgármester köszöntő szavait követően Kiss Didák ferences szerzetes tartott előadást A munka értelme és az ünneplés értéke címmel, melyben külön kitért arra, hogy mai gondolkodásunkban gyakran szembeállítjuk egymással a munkát és az ünnepet, ahelyett, hogy ezek egyensúlyát igyekeznénk megtalálni. Hangsúlyozta: mindennapi tevékenységünknek nem szabad elvonnia energiáinkat emberi kapcsolatainktól, a munkára nevelést pedig már kiskorban el kell kezdeni. Ehhez legjobb módszer, ha a gyerekek a szülőkkel együtt végeznek el értékes feladatokat.


A hagyományos Szent Gellért-napi ifjúsági találkozót szeptember 29-én rendezték meg a piarista gimnáziumban, Kell egy csapat címmel.

A bevezető előadást két kecskeméti fiatal, Néma Dominika és Hortobágyi Tibor tartották, akik személyes tapasztalataik alapján biztatták a jelenlévőket: keressenek maguknak olyan közösséget, ahol megélhetik hitüket, megérezhetik az összetartozást és az egymásra figyelést. Kitértek a világi és a keresztény közösségek jellemzőire és az együttes szolgálatok megerősítő élményére. „Az időnként mindenhol előkerülő mélypontokon is az segít át bennünket, hogy közösségünk tagjai figyelnek a többiekre, és odaállnak nehéz helyzetbe került társaik mellé. A közösség megtart, ha a világ el akar csábítani, segít együtt küzdeni a külső támadások ellen, és megtanít használni az Isten által kezünkbe adott eszközöket, mint például az imádságot vagy a Szentírást” – mondták el.

A délelőtt során a fiatalok kiscsoportokban oszthatták meg egymással a téma kapcsán felmerült kérdéseiket, véleményüket, majd együttműködési képességüket mutathatták meg egy óriás kártyavár felépítésével.

Jövőnk a családban születik – e jelmondattal rendezett családi napot a Győri egyházmegye szeptember 29-én, szombaton a győri püspökvár kertjében. A program egyúttal a Családdal a jövőért egyházmegyei TÁMOP-pályázat nyitórendezvénye is volt.

A család minden generációja számára vidám elfoglaltságot nyújtó nap ünnepi szentmisével kezdődött a győri Nagyboldogasszony-bazilikában. A főcelebráns Pápai Lajos győri megyés püspök, szónoka pedig Tarjányi Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára volt.

A családi napon a 708. számú Rómer Flóris cserkészcsapat ügyességi feladatokat kínált, lehetett állatokat simogatni, és kézművesház, valamint ókori táblás fajátékok is várták a gyerekeket. Közben már útjára indult a labda a győri Prohászka Ottokár Gimnázium és Általános Iskola tornatermében: a meghirdetett egyházmegyei kispályás futballbajnokságon tizenkét csapattal, két korosztályban mérkőztek a csapatok.

A megnyitón ott volt Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere is. A rendezvényre elkísérte őt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó is, aki a Süveges Gergő vezette közönségtalálkozón és az azt követő aláírás osztáson szerényen fogadta a hatalmas érdeklődést.

A jóízű ebéd után a rendőrség különlegesen kiképzett egysége kutyás bemutatóra hívta a résztvevőket, majd az esztergomi Bóbita együttes adott gyermekkoncertet. A nap folyamán misebort, házi süteményt, lángost, valamint a Pálffy étterem menüjét kínálták szerény adomány ellenében, melyet a Süss fel Nap! Alapítvány javára gyűjtöttek.

Az eseményekben gazdag napot a Misztrál együttes koncertje zárta.

– Paksa Balázs

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .