A szolgáló szeretet ünnepe

Fotó: Lambert Attila

 

Veres András az ünnepségen – melyre a Duna Palota színháztermében került sor november 21-én – elmondta, hogy Szent Erzsébetet, a szolgáló szeretet szentjét egész Európában ismerik. Példája a bizonyítéka annak, hogy a szeretet rendkívüli cselekedeteit meg lehet mutatni, meg lehet valósítani. „Sokszor csak abból adunk másoknak, amire magunknak nincs szükségünk. Szent Erzsébet azonban önmagát adta oda.” Ma is vannak köztünk olyanok, akik nagy lélekkel és odaadással teszik ugyanezt. Az ő munkájuk mindannyiunkat lelkiismeret-vizsgálatra késztet. Ezen az estén mindazokat ünnepeljük, akik önmagukat osztják meg másokkal.
Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntőjében az összefogás erejére hívta fel a figyelmet. Az államtitkár bejelentette: a kormány.hu oldalon elérhető az a pályázat, amellyel a kormány az egyházi közösségi programokat és az egyházi épített örökség védelmét támogatja. A támogatási igényeket az egyházi közösségek december 20-ig nyújthatják be.
Tamás Gyuláné – akit Szabó Katalin, a Szociális Testvérek Társasága kerületi elöljárója ajánlott a díjra – az elismerés átvétele után arról beszélt, hogy felebarátainkat a szívünkben kell hordoznunk. Úgy kell őket szeretnünk, ahogyan Isten szeret mindenkit.
A díjazott immár hagyományosan több kiegészítő elismerésben is részesült. Az Új Ember Kiadó egy könyvválogatással járult hozzá Tamás Gyuláné kitüntetéséhez.
A díj átadására az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódó kulturális rendezvényen került sor. Az ünnepen – melyen részt vett Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Palánki Ferenc debrecen–nyíregyházi megyés püspök is – a budapesti Monteverdi kórus műsorát hallgathatták meg a résztvevők. Az est bevételét a püspöki konferencia idén a Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség javára ajánlja fel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .