Szívre ható növények

A gyűszűvirágnak már a latin neve (Digitalis) is mutatja, hogy belőle készül az azonos nevű, szívműködést serkentő gyógyszer. Ennek az egyébként mérgező növényfajnak nem a virágát vagy a termését dolgozzák fel, hanem az első évben kihajtott tűleveleiket gyűjtik be. A levelekből kivonják a digitoxin és digoxin nevű hatóanyagokat, amelyekkel azután tabletta vagy cseppek formájában a patikában találkozunk. Házilag nem dolgozható fel!

Ugyancsak fontos növényünk a galagonya, amelynek virágát, levelét és termését is hasznosítja a gyógyszeripar, az orvosok pedig szívidegesség ellen, elégtelen szívműködés javítására írják fel. A galagonyában lévő drog hatását más, hasonló tulajdonságokkal bíró gyógynövények hatóanyagaival erősítik. Az ősszel bordópirosra érő, lisztes bogyókat bátran el lehet rágcsálni, nincs is rossz ízük! Karácsonyi díszünk a fehér fagyöngy vagy madárlép. Ennek vékony leveles ágait gyűjtik össze, és szívnyugtatóként alkalmazzák. Cseppet sem mellesleg, a levelekből készült forrázat (tea) csökkenti a magas vérnyomást.

A fűszeres illatú levendula a nyári kert egyik ékessége. Rendszeres virágzás utáni és késő őszi metszéssel csinos párnákat alkot a sziklakertben vagy az ágyásszegélyben. S nemcsak a molyokat űzi el, hanem kalimpáló szívünkre is jó hatással van.

A felsoroltakon kívül sok egyéb „jószívű” növényünk van. Ilyen például a somkórófű, a macskagyökér, az orbáncfű és a konyhából ismert borsosmenta és kakukkfű. A túlterhelt szívet az alábbi teakeverékkel nyugtathatjuk meg (a számok a súlyarányt jelzik): fagyöngy (10), galagonyavirág (5), galagonyabogyó (5), macskagyökér (10), szúrósgyöngyajakfű (5), citromfű (5), angelikagyökér (6), levendulavirág (4).

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .