„Szivárvány, Vilmos!”

A kétszereplős kisfilmet a rendező, aki egyben a forgatókönyvet is írta, már két évvel ezelőtt elkészítette. A magyar nézők többsége azonban csak most láthatta. A film az interneten hetekig ingyenesen elérhető volt. (A legnagyobb videomegosztó oldalon – mikor e sorokat írom – most is megtekinthető. S ahogyan tavaly év elején a Szerelempatak, az Újratervezés is nézettségi csúcsot döntött.)

A film két szereplője, Klára (Pogány Judit) és Vilmos (Kovács Zsolt) házaspár. Autóban ülve utaznak, s közben beszélgetnek. Illetve leginkább az asszony beszél. A férj vezet, s ahogy ez általában lenni szokott, mellette ülő felesége bele-beleszól vezetési stílusába. Hol segítő szándékkal, hol okoskodva irányítgatja házastársát. Vilmos fogja a kormányt, időnként bosszankodik neje viselkedésén, máskor némán tűri, hogy felesége mindent szóvá tesz. Egyik ilyen útjuk során Vilmos diktafont vesz elő, és a szélvédő elé helyezi. Azt reméli, hogy az asszony a felvevő láttán kétszer is meggondolja, megszólaljon-e.


A néző lassan megérti, hogy a két ember ismétlődő útjai egy kórházba vezetnek. Vilmos kezelésekre viszi Klárát, akinek állapota útról útra egyre romlik. Az első percekben látott virgonc, mindenbe belebeszélő feleség lassan csendes, megtört és kedves asszonnyá válik. A kezdetben türelmetlen férj pedig gondoskodó beszélgetőtárssá szelídül.

A beteg asszony egy nap mintegy búcsúképpen egy GPS-szel lepi meg férjét. Bár a film vége kiszámítható, mégis megrendítő. Talán a játékidő felén túl már minden néző számol azzal, mi vár a szereplőkre. S a nyolcadik perc körül azt is tudjuk, hogy a GPS pontos és mindig tisztán követhető útmutatása nem helyettesítheti az időnként idegesítő, elkalandozó, de az apró és szép részletekre is odafigyelő asszonyt.

Közhelyek nélkül nehéz bármit is írni erről a kisfilmről. Tizenkét percében minden olyan tanulság benne van, amely nemcsak a házastársi, de az összes fontos emberi kapcsolatunkról elmondható.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .