Színpompás nőszirmok

A szaporítás a virágzás elmúltával kezdődik. Ez fajtól függően július végétől október elejéig történhet. Először meg kell kurtítani a leveleket, azaz feléig visszavágni. Ezután ki kell emelni a vaskos gyöktörzset (rizómát), és éles késsel arasznyi darabokra vagdosni. Az így szétszedett darabokat laposan fektetve be lehet ültetni a kert talajába, úgy, hogy a gyöktörzsön lévő gyökerek kisimítva feküdjenek a földben.


A rizómák között 40–60 centiméteres tőtávolságot célszerű hagyni. Kör alakban is lehet ültetni, ekkor azonban figyelni kell arra, hogy a gyöktörzsön található hajtások a kör külső felén legyenek. Csak kevés földdel szabad fedni, majd a földet alaposan tömöríteni. Az ültetés után egyszer alaposan be kell öntözni – ennyi elegendő is ahhoz, hogy új gyökérzet fejlődjön ki a gyöktörzsön. Néhány év alatt egész kolónia növekszik a föld alatt, amelyből már ajándékozásra és csereberére is futja.

 

A nőszirom kedveli a napot, ezért a kert árnyékos részébe nem való, de ha szórt fényt kap, azzal már megelégszik. Szegélynövényként vagy csoportosan ültetve mutatós színfoltja lesz a kertnek.

 

A legtöbb nőszirom fagytűrő, ezért a tél beálltával nem kell felszedni. Némely nemesített, hagymagumós fajtát azonban célszerű a keményebb fagyok előtt szalmával, avarral takarni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .