Szép és igaz a szakrális hagyományokban

„Bizonyára nemcsak a szorosan vett tudományos életnek, hanem a konkrét gyakorlati életnek is tudnak hasznos segítséget nyújtani, hiszen a mai furcsa, erkölcstelen világunkban rendkívül fontosak azok az értékek, amelyekre önök rámutatnak” – mondta a tanácskozást köszöntve Bóka István polgármester. Gyűrű Géza általános helynök Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntését hozta: „Akár a tudományban, akár a művészetben igazzal, széppel találkozunk, egyúttal mindig a Jóistennel is találkozunk. A keresztény hagyományok őrzése is ennek a szép és igaz kapcsolatnak a része, hiszen a hitre épül fel az egész életünk.” Kívánta, hogy a konferencia előadói hasznosan és üdvözítően munkálkodjanak mindezek szolgálatában.
Limbacher Gábor, a szervező múzeum igazgatója, a szakrális néprajz jeles kutatója hangsúlyozta: a tudománynak pártatlannak és elfogulatlannak, következetesnek és nyitottnak kell lennie a világ megismerésében. Ugyanakkor elmondta, hogy ő maga a tudományt is a Szentlélek egyik ajándékának tekinti, s ezt a meggyőződését hivatásként is éli meg. A legsikeresebb teljesítmény lehetőségét ez a megközelítés nyújthatja. A háromnapos konferencián többek között szó volt Szent Antal tiszteletéről a Nyugat-Bácskában, Kaszap Istvánról, a háromszéki vegyes felekezetű házasságokról, a kárpátaljai húsvéti ünnepekről, a görög katolikus építészetről, a református asszonyi szerepekről, a gyimesi és moldvai csángók népénekeiről imádságairól, az erdélyi örmények közösségeiről. A szimpózium során értékes kulturális program, színházi előadás vendégei is lehetettek a tanácskozás részvevői: a veszprémi Petőfi Színház felolvasószínpada előadásában az Anna Grand Hotelben megtekinthették II. János Pál pápa Római triptichon című (Zsille Gábor által fordított, az Új Ember gondozásában megjelent) művének dramatizált változatát a lengyel származású, Veszprémben élő Elzbieta Modzelewska rendezésében, Terescsik Eszter, Baranyi Péter és Szűcs László színművészek közreműködésével. A darabban a teremtés titokzatos és emberileg felfoghatatlan művéről, a halál és az áldozat értelméről, az igazság és a hit kérdéseiről elmélkedik a pápa. A program elején az elhunyt színházigazgató, Bujtor István emléke előtt tisztelegtek a résztvevők, majd a pápa gondolatait megszólaltató előadáshoz kapcsolódva Steinbach József, a dunántúli református egyházkerület püspöke a hit, remény, szeretet aktualitásairól szólott a konferencia üdvözléseképpen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .