Százezrek tanúságtétele

November 3-án, a francia püspöki kar plenáris ülésének megnyitó beszédében André Vingt-Trois bíboros többek között arról beszélt, hogy a társadalom egészét érintő gazdasági válság közepette a családoknak támogatásra lenne szükségük, nem pedig arra, hogy a házasság intézményét egy sürgősséggel áterőltetett törvényváltoztatással gyengítsék. A keresztény tiltakozás célja most nem egyszerűen a házasság szentségének védelme, hanem a házasságnak mint a társadalom alappillérének megóvása, amelytől a társadalom jövője függ.

 

A párizsi érsek felhívta a figyelmet, hogy a francia állam 1990-ben ratifikálta a gyerekek jogairól szóló nemzetközi egyezményt, amely kimondja, hogy a gyermekeknek joguk van ismerni a szüleiket, és velük egy családi közösségben felnőni.


A bíboros kérte a híveket: imádkozzanak, hogy a képviselők lelkiismeretük szerint szavazzanak. Buzdította a keresztényeket, hogy keressék fel képviselőiket, hangot adva személyes meggyőződésüknek. Ezen túlmenően pedig használják ki a véleménynyilvánítás minden lehetőségét, amit egy demokratikus társadalom biztosít számukra.

 

A közelmúltban számos francia püspök is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Szerintük a törvénytervezet rossz megoldást ad a homoszexuálisok örökbefogadásra vonatkozó igényére, mert ez a rendelkezés csak újabb sebeket ejtene. Az előterjesztők nem mérik fel a döntés tétjét: a törvénytervezet a családot antropológiai valóságában érinti, relativizálja a szexuális különbözőséget, amely a termékenység forrása. A leendő törvény nem rendezi a „harmadik szereplő”, a biológiai apa vagy anya jogállását sem.

November 17-én Franciaország északi és keleti egyházmegyéinek ad limina látogatásán XVI. Benedek pápa arra buzdította a jelen lévő püspököket, hogy folytassák prófétai küldetésüket: a társadalom fontos kérdéseit érintő vitákban fáradhatatlanul és határozottan képviseljék az egyház álláspontját. A hit és az ész összhangjára utalva kifejtette: Krisztus és az egyház tanítása nemcsak a vallási identitást erősíti, hanem olyan bölcsességgel vértezi fel a keresztényeket, amellyel a korunkban felmerülő súlyos kérdésekre konkrét válaszokat adhatunk.

A jövő év eleji parlamenti szavazás előtt a keresztény szervezetek további megmozdulásokat terveznek. December minden szombatján a francia városok polgármesteri hivatalai előtti tüntetésekre készülnek, január 13-án pedig egy újabb nagyszabású demonstrációra kerül sor Párizsban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .