Szavakkal verve (3.)

Bántalmazás esetén alapvető jogok sérülnek. Tekintsük át a legfontosabbakat az áldozat sérüléseire reflektálva. Párkapcsolatban alapvető jogom van a biztonságra és a kölcsönös tiszteletre. Jogomban áll érzelmi és fizikai fenyegetéstől, dühkitörésektől és őrjöngésektől mentesen élni. Jogom van vádaskodástól, hibáztatástól, kritizálástól és folyamatos ítélkezéstől mentesen élni. Jogom van társamtól a jó szándékra, az érzelmi támogatásra, a bátorításra. Jogom van a saját nézeteimhez, még akkor is, ha társamnak mások a nézetei.

Néhány konkrét javaslat áldozatoknak a változás kezdeményezéséhez, folyamatához:

Keressen szakszerű segítséget, ahol elfogadják, meghallgatják, támogatják a változást (családsegítő szolgálat, pszichológus, önsegítő csoportok).


Kérje meg társát, hogy menjen el Önnel pszichológushoz vagy segítő szakemberhez. Ha ezt megtagadja, menjen el egyedül. A terápiás kapcsolat segít Önnek a tisztánlátásban, és támogatást nyújt a további lépések megtételéhez.

Kezdjen el határokat kijelölni. A változás lépései közül talán ez a legmerészebb, a legnehezebb aktivitás, amely egyben eredményt is hozhat. Hiszen Önnek is szakítania kell a korábbi mindenáron megoldást kereséssel vagy az agresszió utáni kibékülés hajszolásával. El kell döntenie, hogy mit fogad el társától, és mit nem, ezt pedig meg kell mondania neki. A határok kijelölésének sorrendjét Önnek kell eldöntenie, de ehhez segítőjétől is kérhet tanácsot. Meg kell tanulnia tényként közölnie ezeket a rövid mondatokat: „Ezentúl nem fogadom el, hogy…”, „A jövőben nem fogom eltűrni, hogy…”

Maradjon a jelenben, ne rágódjon se a múlton, se a jövőn. Minden egyes bántalmazást folyamatosan jeleznie, tudatosítania kell kapcsolatukban.

Tudnia kell, hogy minden bántalmazó helyzetből van kilépési lehetőség. Tervezze meg előre ezeket a lépéseket (például erőszak esetén az otthon átmeneti elhagyása, kilépés a bántalmazó szituációból).

Kezdeményezzen a határok kijelölése után további változásokat. (Közös tervek; pénzügyek kezelése; „saját idő” biztosítása; „a mi időnk” kijelölése.)

A bántalmazó kapcsolatokban is minden változás nélkülözhetetlen eleme az elengedés, a gyász, hogy esélyt adjon az újra építkezésnek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .