Söveges Dávid bencés szerzetesre emlékeztek

Fotó: Kátai Balázs

 

Söveges Dávid (1917–1996) az 1956-os forradalom idején volt a pannonhalmi gimnázium igazgatója. Vezetése alatt a nehéz időkben egyetlen napig sem szünetelt a tanítás. Helytállásának következményeként a pufajkások 1957-ben brutálisan összeverték, majd két év börtönbüntetésre ítélték a fiatalság félretájékoztatásáért és forradalmi írások birtoklásáért.
Irodalmár volt, a Fejezetek a lelkiség történetéből című nagy sikerű könyv szerzője. Széles műveltsége, teológiai felkészültsége, emberi nyitottsága és nevelői tapasztalata sokak szellemi és spirituális gazdagodását szolgálta mind a szerzetesközösségben, mind pedig tanítványai és barátai körében.
A megemlékezésen Szikora József, a Katolikus Rádió főszerkesztője bemutatta Szalai Béla új kötetét, a Söveges Dávid-emlékkönyvet. A szerzetes példamutatását Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, egykori budapesti bencés diák méltatta. Dávid atyára, a szerzetesre Bartók Ferenc OSB emlékezett.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .