Sikeres tiltakozás a genderelmélet iskolai bevezetése ellen

Korábban a katolikus egyház is több alkalommal hangot adott nemtetszésének, megvédte a szülők választási szabadságát a nevelés terén, és síkra szállt az egy férfi és egy nő házasságán alapuló családért.
A kolumbiai püspökök hivatalos dokumentumban fejezték ki megelégedésüket, miután a kormány és az oktatásügyi miniszter úgy döntött, hogy leállítja a tankönyvek felülvizsgálatát. A főpásztorok azt a tényt is örömmel üdvözölték, hogy az állami határozat megszületését megelőző napokban, különösen augusztus 10-én, számos megmozdulást tartottak az egész országban az egy férfi és egy nő házasságán alapuló család védelmében, hangoztatva a szülőknek azt a jogát, hogy szabadon választhassák meg, milyen erkölcsi meggyőződés szerint kívánják nevelni gyermekeiket.
A főpásztorok közleményükben hangsúlyozzák, hogy a család a társadalom alapsejtje. Az egészséges együttélés alapvető értéke pedig a minden ember iránti tisztelet, fajtól, nemtől, szexuális irányultságtól, nemzetiségtől, származástól, nyelvtől, vallástól és politikai meggyőződéstől függetlenül. A helyi egyház nem ellenzi a tankönyvek felülvizsgálatát, amennyiben az az oktatási intézmények önállóságának tiszteletben tartásával, valamint az iskolaigazgatók, a tanárok, a szülők, a diákok és az egész oktatásügy bevonásával történik – derül ki a közleményből.
A cél az, hogy erőszaktól és az emberi méltóságot támadó diszkriminációtól mentes környezetet teremtsenek – írják a püspökök. A főpásztorok arra szólítják fel a szülőket, valóban vállalják a felelősséget azért, hogy gyermekeik első nevelői legyenek, és tevékenyen vegyenek részt minden olyan folyamatban, amely gyermekeik oktatásával kapcsolatos.
Válaszul Juan Manuel Santos Calderón kolumbiai államfő párbeszédre szólító felhívására, a püspökök ismételten leszögezik, hogy mindig készen állnak az állami intézményekkel való kiegyensúlyozott, megfontolt és tiszteletteljes dialógusra. Arra buzdítják honfitársaikat, hogy kötelezzék el magukat olyan, az egész nemzetre vonatkozó eszménykép kialakítása mellett, amelyben mindenki önmagára talál.
Ferenc pápa több megnyilatkozásában intett a genderideológiától, legutoljára július 27-én, lengyelországi apostoli útja során, amikor a lengyel püspökökkel találkozott Krakkó székesegyházában. Ekkor hangsúlyozta: „Európában, Amerikában, Latin-Amerikában, Afrikában és Ázsia néhány országában valóságos ideológiai gyarmatosítás folyik. Ezen ideológiák közül az egyik a gender. Ma már a gyermekeknek is azt tanítják az iskolában, hogy mindenki maga választhatja meg a nemét. És miért tanítják ezt? Mert azoknak a személyeknek és intézményeknek a könyvei ezek, akik a pénzt adják. Az ideológiai gyarmatosítás különböző formáit nagyon befolyásos országok is támogatják.”
A genderideológiával kapcsolatban a pápa az Amoris laetitia kezdetű szinódus utáni apostoli buzdítása 56. pontjában ezt írja: „Nyugtalanító, hogy egyes ideológiák, amelyek látszólag választ adnak bizonyos, olykor érthetetlen vágyakra, arra törekszenek, hogy kizárólagos gondolkodásmódként kényszerítsék rá elképzelésüket mindenkire, meghatározva még a gyermekek nevelését-oktatását is.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .