Sakálokkal táncoló: Vad Kunság – A puszta rejtett értékei

Jelenetkép a filmből
(Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.)

 

A film készítőjét, Mosonyi Szabolcsot, a biológia–földrajz szakos diplomával is rendelkező, nemzetközileg elismert természetfilmest nem kell bemutatni. Öt évvel ezelőtt a gyönyörűen fényképezett Vad Magyarország – A vizek birodalma című alkotás társoperatőre volt. A film akkor valóságos csodaszámba ment, hiszen a 2011-es esztendő legnézettebb alkotása lett. S ez a tény egy természetfilm esetében több mint szép teljesítmény.
160417_vadkunsag2Azóta Mosonyi elkészítette az Endemica Hungarica (2012), a Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (2013) és a Csendes gyarmatosítók (2013) című filmjeit. A Vad Kunság – A Puszta rejtett életét (2016) néhány hete mutatták be a mozikban. (Az igazán szemfülesek már január elején láthatták a Duna Televízióban.)
Az alkotó ugyan az aranysakált jelölte meg főhősnek, de a film nem csak e régi-új ismerősről szól. A címszereplő a Kunság és gazdag élővilága. Mosonyi laza szerkezetű, de ügyesen megkomponált filmje egy évet ölel át. Ebben hasonlít Jacques Perrin és Jacques Cluzaud Évszakok című nagyszabású, a hazai mozikba április 14-én érkező alkotásához.
Havas téli tájjal indít a kamera, és az aranysakál, a terület uraként állva előttünk, hamar meg is jelenik a színen. Ugyanakkor nem csak neki köszönhető, hogy a film egyik rendezőelve az állatvilágban folyó harc, vagyis az élőhely növeléséért, a zsákmányért, a nőstényért vagy sokszor pusztán az életben maradásért folytatott küzdelem bemutatása.
160417_vadkunsag3A Vad Kunság, ahogyan a címe is jelzi, nem az idealizált természetfilmek sorát szaporítja. De attól sem kell félnünk, hogy ötpercenként vér csorog le a mozivászonról. Az, hogy az erős legyőzi a gyengét, a tél elbánik azokkal, akiknek nincs tartalékuk, a kérészek világra jöttének napja pedig egyben a haláluké is – igaz. Ahogyan az is, hogy a sirályok egységes erővel űzik el a ragadozó madarat, a sakálszülők gondosan etetik kicsinyeiket, és a réti fülesbaglyok nászrepülése csodálatos rituálé.
160417_vadkunsag_MosonyiSzabolcsEgy nemzetközi „piacra” is készülő természetfilmnek ma a technika lélegzetelállítóan gyors fejlődését is tükröznie kell. Mosonyi filmje a „trend” szabta követelményeknek ugyancsak megfelel. Láthatunk drónnal készített légi felvételeket és vadkamerával felvett jeleneteket.
A Vad Kunság a második Magyar Filmhéten a legjobb ismeretterjesztő alkotás díját nyerte el. A „vad” sorozat azonban ezzel még korántsem ért véget, hiszen Mosonyi Szabolcs és kis csapata most sem pihen. Jelenleg a Balaton élővilágáról készít minden bizonnyal ismét szemet gyönyörködtető filmet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .