Példaadók ünnepe

Fotó:Lambert Attila

 

Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke, A Mindszenty Társaság alapító elnöke laudálta Balás Béla kaposvári megyés püspököt. Az ifjúságnevelő papot, az egykori „balhátvédet” a titkosszolgálatok egészen a rendszerváltozásig megfigyelték. „Beton atyát” – a találó becenév rendíthetetlen hitére, kitartására is utal – több mint fél évszázados lelki­pásztori, iskola- és közösségteremtő tevékenységéért díjazták.
Szalai Katalin közgazdászt ­Lévai Jánosné, Kecskemét város önkormányzati képviselője méltatta: a Bedő György által alapított „Kairosz” jelenlegi vezetője gazdasági szakemberként, szerkesztőként és tipográfusként húsz éve képviseli a keresztény szellemiségű kultúra és a hitterjesztés ügyét. A könyvkiadó az elmúlt években több fontos, Mindszentyvel foglalkozó művet is megjelentett.
Az „őrző és vigyázó” Kipke Tamás író-újságírót Csallóközi ­Zoltán, a miniszterelnök-helyettes fő­tanácsadója bevezetésként egyetlen rövid mondatban mutatta be: „Ferences diák a katolikus sajtó szolgálatában.” Kipke Tamás negyven éven át – sokáig főszerkesztő-helyettesként – dolgozott az Új Ember szerkesztőségében, ahol az állandóságot, a szakmai tisztességet és a következetes igényességet reprezentálta. A világi sajtót megelőzve az elsők között foglalkozott a határon túli magyarok sorskérdéseivel; úszómúltjára is utaló, (ezerötszáz gyors) című rovatában megjelent glosszáival pedig műfajt teremtett. A Mindszenty-éremmel keresztény újságírói munkásságát jutalmazták.
Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) vezérigazgatója játékosan úgy jellemezte a »köz szolgálatába szegődött« Süveges Gergelyt, mint sikeres szellemi olimpikont, aki egyszerre több sportágban indul. A kitüntetés egyaránt szól a tévés, rádiós szerkesztőnek, a műsor­vezetőnek, a média­oktatónak és a kommunikációs tanácsadónak, az újságírónak és a könyvszerkesztőnek, a közösségfejlesztőnek, és nem utolsósorban a családapának.
Március végén példaadókat ünnepeltek a Parlament Vadász­termében.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .