Papi zarándoklat – hálaadás a kegyelmekért

A papi zarándoklat második állomása Pozsonyba vezet, ahol a városnézés mellett a dómot is megtekintik a zarándokok, illetve Pázmány Péter bíboros sírkövén koszorút helyeznek el. Másnap indulnak Máriavölgybe, ahol koncelebrációs szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros felvidéki és magyarországi paptestvéreivel, majd megismerkednek a kegyhely történetével, melyet Juraj Augustin Kardos CCG mutat be nekik.

A Kis-Kárpátok nyugati nyúlványánál, három ország (Ausztria, Szlovákia és Magyarország) határában álló kegyhely története a legenda szerint Szent István király idejébe vezet vissza. Remeték éltek a völgyben, hogy teljesen Istennek szenteljék életüket. Egyikük egy Szűz Mária-szobrot faragott, ám amikor újból fellángolt hazánk területén a pogányság, üldözték a keresztényeket, a szobrot elrejtette egy odvas fába. Évekkel később egy asszony két beteg gyermeknek adott életet. Férjével sem volt könnyű dolga, mert goromba, a környéket rettegésben tartó férfi volt. Az asszony úgy vélte, Isten büntetésként adott nekik ilyen gyerekeket. Egyik álmában megjelent neki a Szűzanya, és azt tanácsolta, hogy menjen el a közeli erdőbe, s ott, az egyik odvas fa tövénél csörgedező patakban mossa meg gyerekeit. Az édesanya így is tett, a gyerekek meggyógyultak. A hagyomány szerint az édesapa is elment a patakhoz, ő találta meg a kis faszobrot, és kápolnát emeltetett neki, hálából a csodás gyógyulásért. A csodának hamar híre ment, ettől kezdve számtalan zarándok kereste fel a helyet, hogy Szűz Mária segítségét kérjék betegségben, különféle gondjaik, bajaik orvoslásában.

A papság évének egyházmegyei lezárása a szlovákiai Máriavölgyben – szimbólumértékű is. A Felvidékről, Szlovákiából ottani püspökök, papok járnak magyarországi kegyhelyekre is imádkozni, legutóbb például nemzeti kegyhelyünkön, Mátraverebély-Szentkúton jártak. Most, a hazánk területén élő bíboros-főpásztor és egyházmegyéjének papsága látogat el hozzájuk, ezzel is jelezve, hogy az egyház, a világegyház, annak papjai határokon átívelve szolgálják Istent, imádkoznak közbenjárásért a szentekhez, munkálkodnak az Úr szőlőskertjében.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .