Pápák mellett szolgált

Fotó: Vatican News

 

A XX. század elején a Vatikánban létrehoztak egy gobelinrestaurátor-műhelyt, amelyet 1926-ban rábíztak a Szűz Máriáról nevezett ferences missziós nővérekre. A rend tagjai eleinte bejártak a Vatikánba, de 1930 nyarán XI. Piusz pápa kérésére hét nővér a Vatikánba költözött. A Szent Anna-plébániatemplom mögötti épületben alakítottak ki számukra egy kis kolostort. A pápa 1931. február 6-án meg is látogatta őket, megcsodálta a műhelyüket és az ügyességüket.
XII. Piusz pápasága idején, a világháború után, 1945-ben egy fiatal ferences nővér érkezett hozzájuk, Iride Burzio, Ariberta nővér. Az Apostoli Palota földszintjén, a pápa magánraktárában kezdte meg szolgálatát, majd folytatta tevékenységét XXIII. János, VI. Pál, I. János Pál és főként II. János Pál pápasága alatt, akinek 27 éven át szolgált. Még XVI. Benedek pápa első két évében is aktív volt, egészen 2007-ig dolgozott. 62 évet töltött a pápák szolgálatában, ami már önmagában világrekord. A lengyel Niedziela hetilap újságírója többek között arról kérdezte, hogyan emlékszik vissza XXIII. Jánosra.
– XXIII. János pápa rögtön a megválasztása után találkozott a vatikáni alkalmazottakkal. Amikor megtudta, milyen keveset keresnek a dolgozók, azonnal fölemelte a fizetésüket. Bennünket arra kért, hogy készítsünk ruha- és élelmiszercsomagokat azoknak a családoknak, ahol négynél több gyermeket nevelnek.
– VI. Pálról egyszer azt mondta, hogy ő a kedvenc pápája. Miért?
– Azért, mert kislánykoromban ő volt a püspökünk Milánóban. A raktárban dolgozva aztán még jobban megismertem. Nagyon finom, tapintatos ember volt. Egyszer meghívott bennünket egy szentmisére a magánkápolnájába, így köszönte meg azt a miseruhát, amit a pappá szentelése 50. évfordulójára készítettünk. (Ezt a báránymotívumos miseruhát viselte szolgálata kezdetén II. János Pál pápa.) Egyenként, személyesen köszöntött bennünket, és azt kérte, hogy továbbra is csak az Úrra gondoljunk, anélkül hogy túlterhelnénk magunkat a munkával.
– Ön 27 éven át szolgált II. János Pál pápának, aki oly sokat utazott, és milliókat vonzott a Vatikánba…
– Nagyon sok embert fogadott, és a hívek rengeteg ajándékot hoztak neki, főként a szerdai általános kihallgatásokra. Gyerekrajzokat kapott, és kamionnyi kalácsot, takarókat a szegények számára, és egészen értékes ajándékokat is, amelyek a Vatikáni Múzeumba kerültek. A mi feladatunk volt – a pápa és az Államtitkárság titkáraival egységben –, hogy rendszerezzük ezeket az ajándékokat.
– Hogyan teltek az utolsó évek XVI. Benedek pápával?
– Ő az utolsó pápa, akit még személyesen ismertem. A vatikáni szolgálatom végén, 2007 októberében kihallgatáson fogadott azokkal a lengyel nővérekkel együtt, akik 2001 óta velem dolgoztak a raktárban. Azóta is abban a kiváltságban van részem, hogy a titkárán és egy neki segítő nővéren keresztül kapcsolatban maradhatok vele.
– Betöltötte a századik életévét…
– Mindenekelőtt az Urat dicsérem, aki mindig megsegített az életem során. Most már csak arra az életre gondolok, amit mellette, vele élhetek majd.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .