Összefogás Halmajon

Fotó: Merényi Zita

 

Emberemlékezet óta nem láttak olyan komoly vihart Halmaj lakói, mint június 21-én, amikor dió nagyságú jégdarabok hullottak az égből. A jégeső miatt a házak közel egyharmadában, százötvennyolc épületben keletkezett kár, a legtöbbnél a tetőszerkezet sérült. A palafedésű lakóházak szenvedték meg leginkább a vihart. A házak egy része nem volt biztosítva, így a tulajdonosok az önkormányzat és a katasztrófavédelem raktárkészletéből kaptak fóliát, hogy a további esőzések ne tegyenek még nagyobb kárt az ingatlanokban.
A Katolikus Karitász azonnal jelentkezett, hogy segítséget nyújtson a biztosítással nem rendelkező tulajdonosoknak. Felmérték a károkat, beszerezték a helyreállításhoz szükséges anyagokat, és néhány hét alatt rendbe hozták az épületeket.
Augusztus 3-án Ternyák Csaba egri érsek, Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Tóth József, a település polgármestere sajtótájékoztatót tartott, majd Ternyák Csaba megáldotta a helyreállított házakat, s ezzel lezárult a karitász halmaji szolgálata.
Écsy Gábor a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a helyi önkormányzattal és a katasztrófavédelemmel egyez­tetve kezdték meg a munkálatokat. A károk felmérése után először huszonhárom családi háznál indult meg a felújítás, majd további öt háznál nyújtott segítséget a Katolikus Egyház segélyszervezete. Mivel a június 21-ét követő napokban is hatalmas esőzések voltak, ezért nem minden ház tetőszerkezetét sikerült fóliával lefedni, így néhány épületben a lakóterek is beáztak. Ezeknél a lakásoknál a karitász festéket, illetve ahol kellett, a vakolat kijavításhoz szükséges anyagot is biztosított a tulajdonosok számára. Mint Écsy Gábor elmondta, több ház esetében a kitört ablak- és ajtóüvegek pótlására is szükség volt.
Az idősebb lakók számára  munkásokat biztosítottak és  támogatták a rászorulókat, főként a nagycsaládosokat. Écsy Gábor hangsúlyozta, hogy a vihart követően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia katasztrófaalapjából azonnal a karitász rendelkezésére bocsátott tízmillió forintot, így késedelem nélkül megkezdődhetett a helyreállítás.
Tóth József polgármester a sajtótájékoztatón visszaemlékezett a vihar napjára. Emberemlékezet óta nem érte ilyen csapás a települést –  mondta. – A nehéz helyzetben az Egri Főegyházmegyéből azonnal felajánlotta a segítségét Árvai Ferenc karitászigazgató, s az egyeztetések után együtt kezdték meg a helyreállítást. A karitász támogatást tudott nyújtani azoknak is, akiknek nem volt biztosításuk. A rászorultak anyagot kaphattak a helyreállításhoz, a segélyszervezet ki tudta fizetni a vállalkozókat. Tóth József hozzátette: a település a Bel­ügyminisztérium vis maior keretéből, illetve a görög­ka­to­likusoktól is kapott támogatást. Emellett a kormány ígéretet tett arra, hogy amennyiben a meglévő összegekből nem sikerül minden helyreállítási munkát elvégezni, vis maior keretéből rendelkezésre bocsátja a hiányzó forrást.
Ternyák Csaba egri érsek elsőként a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia gyors anyagi támogatását köszönte meg. Dicsérte a főegyházmegye karitászvezetője és munkatársai áldozatos munkáját, és példaértékűnek nevezte azt az egyházi és önkormányzati, illetve az emberek közötti összefogást.  Hozzátette: azt is látnunk kell, hogy az Egyház nem csupán a hívek lelkének gondozója, hanem szükség esetén minden rászoruló ember támasza is.
A tájékoztatót követően a sajtó munkatársai felkerestek két helyreállított házat, ahol a lakók beszámoltak a június 21-én átélt traumáról, illetve az utána következő helyreállítási munkákról. Ternyák Csaba egri érsek pedig megáldotta a rendbe hozott épületeket és az ott élő családokat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .