Országos búzaszentelő Esztergomban 

Fotó: MTI

 

Az esztergomi bazilikában szentmisével kezdődött az országos ünnepség, majd a résztvevők a város határában lévő búzatáblához vonultak. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a liturgiát követően újságíróknak elmondta, hogy a búzaszentelő ünnepségen Magyarország valamennyi megyéje mellett Erdélytől a Vajdaságig a Kárpát-medence valamennyi tájáról képviseltetik magukat a gazdák, akik a tisztességgel és alázattal végzett munkájukhoz szükséges „lelkierőt vették most magukhoz”.
Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kedvezőtlen időjárást legjobban a csonthéjas növények ültetvényei sínylették meg. Országos átlagban tíz-húsz százalékos kárral lehet számolni, ennél pontosabb adatokra egy-két hét múlva lehet számítani – tette hozzá.
Az országos búzaszentelő ünnepséget a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte. A búzaszentelés szertartásának Európában majd kétezer éves hagyománya van. Az első ilyen ünnepeket Libériusz pápa emelte hivatalos rangra, Magyarországon a középkorban vált rendszeressé a búzaszentelés.
Az országos búzaszentelő a Magyarok Kenyere programsorozat nyitórendezvénye. A jótékonysági kezdeményezésnek köszönhetően a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet, illetve kenyeret juttatnak el szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei a programhoz kapcsolódóan megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket rendeznek.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .