Örökségvédelem Székesfehérvárott

Fotó: Simon Erika

 

A tanácskozást a Székesfehérvári egyházmegye, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelmi Főosztálya, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága szervezte.
Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében felidézte a székesegyház 2014 és 2016 között zajló teljes külső felújítását, és örömmel számolt be a belső restaurátori kutatás befejezéséről. „Magasra tettük a mércét. Erre elődöm, Shvoy Lajos megyés püspök öröksége is kötelezett” – mondta.
A főpásztor párhuzamot vont az 1935-ben a székesegyház restaurálására kiírt pályázat magas színvonala és az idén befejeződött, lehető legalaposabb állapotfelvétel között. Végül reményét fejezte ki, hogy hamarosan a teljesen felújított főtemplomban ünnepelhetik a szentmisét.
Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte: olyan korban élünk, amikor különös jelentősége van minden templomfelújításnak. Cser-Palkovics András pol­gármester rámutatott, hogy a Szent István király-székesegyház ügye nemcsak az egyházmegye, hanem a Fehérváron élő polgárok, a városba látogatók számára is fontos.
A konferencián részt vett Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Simon László kormánymegbízott és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője köszöntőlevelét Fakász Tamás állami főépítész olvasta fel.
A konferencia résztvevői megismerkedhettek a jelentős projekt jogi és szervezési feltételeivel, az épület történetével, a kutatás szervezésének szakmai tapasztalataival és a négy különböző restaurátori szakág munkájának eredményeivel.
Egy rendkívül komoly szakmai kihívásokat tartogató belső helyreállítási munka magas színvonalú előkészítése valósult meg Székesfehérváron. A restaurátori kutatás pontosította az épület történetével kapcsolatos ismereteket. Különösen az utóbbi százötven évben megvalósult átépítések és helyreállítások részleteiről kerültek elő új adatok.
A konferenciára az egész országból érkeztek örökségvédelmi szakemberek. Az előadások után a résztvevők megtekintették a székesegyházban a közelmúltban befejezett restaurátori kutatások eredményeit.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .